България е сред най-силно засегнатите от повишаващата се резистентност към

...
България е сред най-силно засегнатите от повишаващата се резистентност към
Коментари Харесай

България е сред най-засегнатите: Все повече хора умират заради резистентност към антибиотици


България е измежду най-силно засегнатите от повишаващата се устойчивост към антибиотици. 80% от антибиотиците в България през последните 2 години не е трябвало да бъдат изписвани, предизвестяват от СЗО.

Броят на инфекциите и смъртните случаи, свързани с устойчивост към антибиотици, пораства. " Наблюдаваме обезпокоителен растеж на смъртните случаи в резултат на инфекции с ", предупреждава Андреа Амон, шеф на Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите (ЕЦПКЗ). 

Хиляди умират в Европа всяка година поради устойчивост

Според оценките на ЕЦПКЗ жертвите на годишна база в Европейския съюз са над 35 хиляди. Но има сериозна разлика в страните - в Северна Европа записаните случаи на устойчивост са минимум, в Южна и Източна - най-вече. 

Въздействието на антибиотиците върху здравето е сравнимо с това на грипа, туберкулозата и ХИВ/СПИН, заключва ЕЦПКЗ в собствен отчет. Става въпрос за едно от най-големите здравни провокации в Европа, показва Амон.

Трябва да се положат повече старания, с цел да се спре използването на антибиотици без нужда, показват от здравната институция на Европейски Съюз. Необходимо е да се подобрят и практиките за предварителна защита и надзор на инфекциите, а управляващите би трябвало да подходят по-отговорно и ангажирано към тематиката. 

Употребата в България продължава да пораства

 е измежду най-засегнатите от този проблем. Страната е на първите две места в Европа както по приложимост на антибиотици, по този начин и по равнища на антимикробната устойчивост, предизвестиха от българския Национален център по заразни и паразитни заболявания.

По време на пандемията, а в останалите страни използването им е намаляла с 30%, регистрира доцент Михаил Околийски, представител на СЗО за България. По данни на СЗО през последните две години 80 на 100 от антибиотиците, одобрявани в България, не е трябвало да бъдат изписвани.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР