България е шеста в ЕС, но отзад напред, по развитие

...
България е шеста в ЕС, но отзад напред, по развитие
Коментари Харесай

България сред последните в ЕС по развитие на органично земеделие

България е шеста в Европейски Съюз, само че в обратна посока, по развиване на органичното земеделие, демонстрират данни на Евростат за 2016 година.

С 120-те си милиона декара сертифицирани площи или в развой на превръщане през предходната година, органичното земеделие в Европейски Съюз е съставлявало 6.7% от използваемите площи. От 2012 година площите за биологично земеделие са се нараснали с близо 20 млн. дка. Увеличават се и записаните аграрни производители на биологична продукция. Те доближават 295 000 към края на 2016 година

Сред страните членки най-обширни площи за органично земеделие и най-вече производители на биологично чиста продукция има в Испания, Италия, Франция и Германия. Заедно те притежават повече от половината (54%) площи и производители за Европейски Съюз.

Най-големият дял органични площи по отношение на общата обработваема повърхност е в Австрия - над 1/5 (21%). На второ място е Швеция (18%), следва я Естония, където процентите също са 18%, само че те се равняват на по-малко декари. Освен тези отличници, Италия и Чехия също се показват доста добре - по 14% органични площи. В Латвия те са 13%, във Финландия - 10.

В другия край са 9 страни, където органичното земеделие не е добре развито (под 4% органични площи) и измежду които, за жалост, е и България. На дъното е Малта (0.2%), следват Румъния (1.7%), Ирландия (1.7%), Англия (2.8%), Нидерландия (2.9%), БЪЛГАРИЯ (3.2%), Люксембург (3.3%), Унгария (3.5%) и Полша (3.7%).
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР