България е с най-малко свещеници сред европейските държави – 12

...
България е с най-малко свещеници сред европейските държави – 12
Коментари Харесай

Хем се считаме за религиозни, хем сме с най-малко свещеници в Европа

България е с минимум свещеници измежду европейските страни – 12 свещеници на 100 000 души. Това сочат данните от представено от БГНЕС изследване, за което организацията не дава повече информация - кой го е направил в какъв интервал от време.
Според проучването, в Гърция има най-вече свещеници на глава от популацията - 87.7 свещеници на 100 000 души. На второ място е Италия с 82.8 на 100 000 и на трето е Румъния.
България е измежду европейските страни със относително висока набожност на популацията – 77% се дефинират като религиозни. 75% от българите се дефинират като православни. 30% от тях са безусловно сигурни, че има Бог, а 47% имат вяра в Бог, само че не са напълно сигурни.
За 66% от българите религията е основен съставен елемент от националната ни еднаквост. 15% от сънародниците ни се молят всеки ден, 19% посещават най-малко веднъж месечно свещенодействие. За 19%от българите религията е значима част от техния живот.
42% от българите считат, че държавното управление би трябвало да поддържа религиозните полезности. 50% се афишират за ясно разграничение сред религията и политиката.
Същевременно през днешния ден, 3 ноември, с благословията на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, в столичния храм " Св. Кирил и Методий " в кв. " Красно село " ще бъде тържествено посрещната икона на св. Георги Зографски. Иконата е изписана като тъкмо копие на основната реликва на българския светогорски манастир " Св. Георги Зограф " – така наречен Фануилска икона на св. Георги.
Иконата е изписана от светогорски брат и е с размерите на оригинала (134 х 83 см.), с хубав изпъкнал златен обков. Тя към този момент повече месец обитава в Зографската св. обител. В 17:00 часа тя ще бъде импортирана с лития в църквата " Св. Кирил и Методий ", след което там ще стартира празнична вечерня по атонски правилник. Богослужението ще продължи до 23:00 часа, с артисти на двата клироса, а към насладата на енорията ще се причислят и столични свещеници.
Църковното поверие свързва Фануилската икона на св. Георги със самото учредяване на Зографската св. обител. Тя се появява по чудодеен метод в храма след молитва на монасите, създатели на обителта, и по този начин Бог открива волята Си кой да бъде настойникът на новия манастир в градината на св. Богородица. Оригиналът на тази антична икона се е съхранявал няколко века в манастира Фануил, покрай Лида, родното място на св. Георги. Местното поверие споделя, че една нощ обликът на светеца върху основната им икона се заличил и липсващ, а на игумена Евстратий било намерено, че иконата е била пренесена на Атон. Фануилската неръкотворна икона на св. Георги през днешния ден е една от най-големите светини на Света гора.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР