България е представена с два сорта рози в изложбата ЕС

...
България е представена с два сорта рози в изложбата ЕС
Коментари Харесай

Два сорта български рози са представени в изложбата ЕС и розата в Словения

България е показана с два сорта рози в изложбата " Европейски Съюз и розата " в Словения, с която в последните четири месеца бе маркирано словенското председателство на Съвета на Европейски Съюз, оповестяват от Министерство на външните работи. Става дума за 30-листната Роза Дамасцена и бялата ароматна Суавеоленс.

Експозицията се намира близо до Конгресния център " Бърдо ", където се организират множеството от събитията по време на председателството. На всяка страна членка е отдадена леха, в която са показани типични за нея сортове рози с детайлна информация за тях. В момента могат да бъдат прегледани 1135 сорта рози, повече от 200 от които произлизат от Централна и Източна Европа.

Изложбата е резултат от съдействието на ботаническата градина със профилирани асоциации в региона на развъждането на " царицата на цветята " в страните от Европейски Съюз.
свързани новини3050на 16.02.2021
След приключването й на 30 октомври, експозицията ще може да бъде посетена виртуално на интернет страницата на градината. Почитателите на розите ще намерят в детайли изложение на българските рози и информация за мястото им при производството на розово масло, на британски и словенски език, в това число под формата на два аудиофайла, на адреси: www.arboretum.si/arboretum/rosa-damascena/ и www.arboretum.si/arboretum/rosa-x-alba/.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР