България е получила висока оценка за модернизацията на армията си

...
България е получила висока оценка за модернизацията на армията си
Коментари Харесай

САЩ похвалиха България за модернизацията на армията и помощта за Украйна

България е получила висока оценка за модернизацията на армията си и за оказана до момента помощ за Украйна по време на диалозите на министъра на защитата Тодор Тагарев в границите на в Съединени американски щати. Това оповестиха от Министерството на защитата (МО).

Визитата му стартира два дни, откакто Тагарев за следващ път стана поради неизпратени предложения от МО до депутатите за освещаването на бойните флагове на Богоявление.

По стратегия българският министър трябваше да се срещне с американския си сътрудник Лойд Остин, само че защото той е в болница, Тагарев е разговарял с помощник-секретаря по политико-военните връзки Джесика Люис и президентския консултант Джейсън Израел.

" Страните бяха единомислещи, че поддръжката за Украйна би трябвало да продължи ", осведоми пресцентърът на МО с уточнението, че по време на диалозите е било маркирано и " увеличението на средствата за защита " в България.

Тагарев взе участие и в спорен формат на Атлантическия съвет в Съединени американски щати, който се предаваше онлайн. Там министърът сподели, че като част от битката с съветската дезинформация не би трябвало да се икономисва същинската история, че Русия не е била другар и избавител на България, а е преследвала личните си ползи.

Запитан по какъв начин София оказва помощ на Киев, той отговори, че обезпечава огромно количество боеприпаси на украинската опозиция. Тагарев показа още, че България е подхванала обилни стъпки за подсилване на военните си качества. Освен това удостовери, че някои компании в страната към този момент създават 155-милиметрови снаряди, отговарящи на стандартите на НАТО.

Той не отговори непосредствено дали България продава на Украйна такива снаряди, които са дефицитни след близо две години война, само че сподели, че такива покупко-продажби може да са станали посредством медиатори.

Министърът и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов посетиха още Националния университет по защита, където се срещнаха с президента му генерал-лейтенант Майк Плен, с български офицери, учещи там и с представители на академичната общественост от Центъра за проучване на сигурността.

Основен фокус на диалозите там са били вероятностите за взаимни дейности за противопоставяне на дезинформацията. По-рано денем българската делегация взе присъединяване в проведената от фондация " Джеймстаун " полемика, отдадена на въпросите на черноморската сигурност.

Планираните срещи на Тагарев на американска земя включват и диалози с представители на производителите на изтребителите F-16 и бойните машини " Страйкър ", които следва да станат част от въоръжението на Българската войска.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР