България е поела по-голям ангажимент за ограничаване на вредните емисиите

...
България е поела по-голям ангажимент за ограничаване на вредните емисиите
Коментари Харесай

Подпис донесе голяма беля на България. Страховете на министър

България е поела по-голям ангажимент за ограничение на нездравословните излъчванията в Плана за възобновяване и резистентност, в сравнение с е било изисквано от нас. Това стана ясно от думите на служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова в предаването „ Защо, господин министър “ по бТВ.

„ Ние би трябвало да се съобразим с решението на народните представители. Сега пред нас следва една извънредно сериозна и тежка задача – освен към мен, само че и към цялото служебно държавно управление, както и към идващия постоянен кабинет “, изясни тя.
-->
Според нея в този момент страната ни е в доста по-трудна обстановка след решението на Народното събрание да се предоговори с Брюксел затварянето на въглищните централи. Карамфилова изясни, че България би трябвало да уточни на Европейска комисия всички позволени пропуски и да показа подхванатите ограничения за деяние в годините напред.

Росица Карамфилова напомни, че България, сходно на всички останали страни в Европейски Съюз, е поема общоевропейски ангажимент за понижаване с най-малко 55% на парникови излъчвания към 2030 година, по отношение на 2005 година

„ Няма съответно систематизиране на безспорна стойност на излъчванията, която всяка страна би трябвало да одобри. Европейски Съюз би трябвало да понижи с най-малко 55% общите излъчвания, които е емитирала през 2005 година, до 2030 година В схемата за търговия с излъчвания на европейско равнище има над 11 000 съоръжения, които са обхванати от 31 страни. България има едвам към 180 излъчвания “, изясни още тя.

Карамфилова добави, че в Плана за възобновяване и резистентност старост ни е поела спомагателни задължения за ограничение на излъчванията и то в един съответен бранш – за съответни съоръжения. Според нея предходното постоянно държавно управление на Кирил Петков е поел ангажимент по-голям в сравнение с е бил изискван от нас.

„ За да се взе участие в търговията на европейско равнище има съответни правила – таван, линейно систематизиране на излъчванията по години. На процедура тези правила се договарят сега с квалифицирания пакет за 55%. Интересен е фактът, по какъв начин към април 2022 година и при изискване, че не е имало европейски правилник, са избрани тези проценти за намаляване на излъчванията в годините “, сподели още служебният министър на екологията.

Росица Карамфилова изясни също по този начин, че България все още е надхвърлила на национално равнище заложените от Европейски Съюз 55% ограничение на излъчванията. Това съгласно нея обаче не трябва да е мотив за горделивост, тъй като това не е станало за сметка на декарбонизацията, а тъй като стопанската система ни не работи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР