България е подала декларация с искане за намеса по делото

...
България е подала декларация с искане за намеса по делото
Коментари Харесай

България се включва в делото на Украйна срещу руския геноцид

България е подала декларация с искане за интервенция по делото на Украйна против Русия, което ще се преглежда в Международния съд на Организация на обединените нации в Хага. Това оповестява Министерството на външните работи в формалния си профил в Туитър.

Съдът ще преглежда жалбата на Киев за това, че Москва е нападнала териториите ѝ под подправения предлог, че пази рускоезичното население на Донбас. Според съветските изказвания хората там са подлагани на геноцид. Съдът на Организация на обединените нации ще би трябвало да реши дали Украйна е нарушавала Конвенцията за попречване и наказване на закононарушението геноцид в опит да позволи разногласието.

Заявката за присъединяване на България в делото се удостоверява и в документ, оповестен на интернет страницата на институцията. В него се показва, че страната " има директен интерес от тълкуването, което Съдът би могъл да направи на съответните разпореждания на Конвенцията, и желае да съблюдава поредното пояснение, използване и осъществяване на Конвенцията ".

Международният съд в Хага е един от главните органи на Организация на обединените нации. Той позволява разногласия сред страни, като пояснява контракти, конвенции и въпроси в Устава на организацията.

Още в края на октомври Народното събрание в Нидерландия - където е седалището на институцията, утвърди предлагането да бъде основан специфичен арбитражен съд, който да се занимава с делата против съветски военни и политически ръководители по отношение на войната в Украйна.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР