България е първа в Европейския съюз по процент на младите

...
България е първа в Европейския съюз по процент на младите
Коментари Харесай

България е първа в Евросъюза по процент младежи, започнали собствен бизнес

България е първа в Европейския съюз по % на младежите, които споделят, че са почнали собствен бизнес или подхващат стъпки, с цел да го създадат. Най-често те са водени от желанието си да следват своята пристрастеност или интерес, а съществена преграда е достъпът до задоволително средства.

Това са част от изводите в изследване на Евробарометър, оповестено през март. В България то е извършено през октомври 2022 година измежду 1 021 души на възраст от 15 до 30 години.

Отговаря ли тази визия за младите български бизнесмени на действителността? Какви са упованията и представянето им като чиновници? Подготвени ли са условията за предприемаческа активност в българската действителност? Какво ги стимулира сами да станат предприемачи?

Според Евробарометър за най-вече българи (94%) при избора на евентуално работно място най-важно е компанията да бъде финансово постоянна.

Второ по значимост е да предлага " добра заплата " (93%).

Следват отговорите компанията шеф да зачита салдото сред персонален и професионален живот и да поддържа кариерното развиване (и двете по 90%).

За 81% от интервюираните най-важно е включването на чиновниците във взимането на решение. Същият % слагат преди всичко това компанията да има обществени цели. Да има цели, съответно свързани с околната среда, е значимо за 74% от интервюираните.

Интересно е да се означи, че българите са първи в Европейски Съюз по % на смятащите, че е " доста значимо " компанията да има обществени цели - 40 на 100.

Попитани коя е най-важната за тях цел, която биха си сложили при основаването на собствен бизнес, най-често българите (46%) декларират, че това е да следват своята пристрастеност или интерес. Други известни отговори са:

30% - да основа своя лична работа

24% - да забогатея

23% - да направя нещо позитивно за света

30% - да осъществявам на процедура новаторски идеи

23% - да основа работни места за други.

Самонаети или служители

Малко повече интервюирани (48%) избират да са чиновници, в сравнение с самонаети (46%).

Младите българи, които избират сами да са си ръботодател, най-често показват като причина за това свободата да изберат работното си време и място (55%), независимостта на това " да си бъдеш самичък началник " (47%) и персоналното удовлетворение от превръщането на една концепция в действителност (39%).

Тези, които избират да са чиновници, дават най-често като мотив постоянния постоянен приход (44%), сигурността на работното място (42%), закрепеното работно време (26%), незадоволително капитал/средства, с цел да преминат към статут на самонаети (24%).

Бариери

Попитани кое съгласно тях стопира младежите да станат бизнесмени, най-често българите споделят, че това са незадоволителните капитал/ресурси (40%), обвързваните финансови опасности (35%) и неналичието на познания/образование/умения за започване и ръководство на бизнес (32%).

Подкрепа

В България е най-високият % хора, които декларират, че са почнали собствен бизнес или подхващат стъпки, с цел да го създадат (общо 37 на сто). 

На въпроса, в случай че трябваше да основат личен бизнес, какъв тип поддръжка би им била най-полезна, най-честият отговор е коучинг (процес, в който човек бива управителен посредством тласъци и провокации да открие най-хубавите си и мощни страни, с цел да се осъществя и израства в занятие с нещо, което му носи задоволство - бел.ред.) и попечителство от опитни бизнесмени (30%).

Попитани от кое място биха потърсили първичното финансиране:

43% показват от лични спестявания

38% биха прибегнали до банков кредит

27% ще се основават на актуалната си заплата

26% биха разчитали на семейство или другари.

На въпроса къде биха потърсили образование по предприемачество:

37% от интервюираните българи дават отговор " основатели на наличие онлайн ( " ЮТюб ", " Инстаграм ", " ТикТок " )

31% - учебно заведение или университет

29% - обучител или мрежа за предприемачество.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР