България е осъдена от Европейския съд по правата на човека

...
България е осъдена от Европейския съд по правата на човека
Коментари Харесай

Страсбург осъди България заради 26 000 бутилки прокиснал Бейлис

България е наказана от Европейския съд по правата на индивида в Страсбург за над 320 000 лева,. откакто е позволила да се скапват 26 000 бутилки от ирландската напитка  " Бейлис " (комбинация от уиски, кафе и сметана, която в последна сметка може да се скапе при погрешно предпазване отвън ледник, б.р.)

Вносителят на алкохол и дистрибутор на бързооборотни артикули „ Авенди “ е осъдил страната, след като в продължение на година и четири месеца управляващите отказвали да изпълнят правосъдно решение и да му бъдат върнати хиляди конфискувани бутилки с алкохол. Част от тях се скапват, а опитите му да получи обезщетение у нас са безуспешни.

За парадоксалното дело през днешния ден споделя правният уебсайт

Всъщност Европейски съд по правата на човека с решение още от 2020 година отсъжда, че е погазено правото на благосъстоятелност. Тогава обаче Европейски съд по правата на човека не се произнася за размера на компенсацията, като дава опция на управляващите у нас да се спогодят с компанията. След като това не се случва, през днешния ден съдът определя сумата, която България би трябвало да заплати на „ Авенди “ - 165 000 евро.
Историята за 54 000 бутилки и доста негоден „ Бейлис “
Историята стартира през януари 2005 година, когато полицията във Варна, която проверява други лица, претърсва склад, в който има артикули на „ Авенди “ и иззема над 50 000 бутилки с алкохол. Те са изпратени в склад на данъчните в Добрич. Наказателното дело завършва с оправдателни присъди,но съдът не помни да се произнесе за връщането на хилядите бутилки с алкохол.

Дружеството упорства те да му бъдат върнати неотложно, защото измежду тях има над 26 000 бутилки с ликьор " Бейлис ", чийто период на валидност има заплаха да изтече. Все отново още на 7 декември 2005 година съдът разпорежда компанията да си получи конфискуваната стока.

Това обаче не се случва, тъй като се намесват данъчните, които стартират административно-наказателно произвеждане против " Авенди ", защото бутилките с алкохол били без бандерол и на това съображение ги задържат. Така стартира нова правосъдна сага, която на собствен ред приключва през декември 2006 година, когато Окръжният съд във Варна отхвърля да накаже сдружението, защото установи, че бутилките са в развой на импорт, сдружението е имало бандероли за тях, само че защото още не са сложени, ги съхранява в склад. Т.е. няма нарушаване.

През цялото време дистрибуторът на алкохол се пробва да си върне стоката, като написа на данъчните в Добрич и Варна, на полицията и съдилищата в морския град и по този начин до 30 март 2007 година, когато конфискуваните хиляди бутилки с алкохол са му върнати.

Срокът на валидност на 26 743 бутилки с „ Бейлис “ обаче е изминал през септември и октомври 2006 г.

В рамките на цялата сага през 2008 година „ Авенди “ разумно предявява иск против Национална агенция за приходите по Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ). Дружеството претендира за обезщетение за вреди и пропуснати изгоди във връзка с бутилките „ Бейлис “, чийто период на валидност е изминал, и за невъзможността да ги продаде, както и за невъзможността да се разпореди с напитките. Административен съд- София град дели сагата на три обособени каузи и компанията ги губи до едно.

" Лекс " през днешния ден напомня, че преди две години Европейски съд по правата на човека одобри, че задържането на над 50 000 бутилки с друг алкохол след 7 декември 2005 година не почива на законно съображение и е нарушено правото на благосъстоятелност на „ Авенди “. Предвид този извод и събитието, че сдружението е отправяло многократни претенции за тяхното връщане, съдът в Страсбург приема, че то е изчерпило вътрешноправните средства за отбрана.

За продажна цена на над 26 000 бутилки с първокласната напитка компанията даже претендира 234 000 евро, които включват и 9600 евро за данък. Европейски съд по правата на човека обаче дефинира, че сдружението би трябвало да получи 115 000 евро.

Той почита единствено отчасти претенцията на сдружението за пропуснати изгоди и вместо желаните 95 000 евро, му присъжда 35 000 евро. Европейски съд по правата на човека дефинира компанията да получи и 15 000 евро за лихви за веселба.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР