България е на второ място в топ 5 от най-песимистичните

...
България е на второ място в топ 5 от най-песимистичните
Коментари Харесай

България е на второ място в топ 5 от най-песимистичните държави в света

България е на второ място в топ 5 от най-песимистичните страни в света. Това сочи новото проучване " В края на годината " на " Галъп интернешънъл ".

Според него всекидневно, равнищата на оптимизъм в страната ни не са доста високи. Тази година 15% от българите са оптимистично настроени, че 2022 година ще е по-добра от миналата, 48% по-скоро чакат 2022 година да е по-лоша, а съгласно 21% идната година ще е същата като тази. 16% не могат да преценяват.



Снимка: " Галъп интернешънъл "

Така чистата стойност на Индекса на вярата у нас е -33 . Миналата година страната ни още веднъж беше измежду 5-те най-песимистични страни в проучването с показател на вярата - 29. Преди нас се подрежда само Турция (-34). Плътно зад нас пък са Афганистан (-32), Полша (-30) и Чехия (-25).

Тази година 15% от българите са оптимистично настроени, че 2022 година ще е по-добра от миналата, а 48% по-скоро чакат 2022 година да е по-лоша . Според 21% идната година ще е същата като тази. 16% пък не могат да преценяват.

Социолозите означават, че теренното проучване в България и през двете години съответствува с пикове на ковид-вълни и продължителна политическа рецесия, а равнищата на оптимизъм в страната са сходни с останалите страни от източната част на Европейски Съюз.

На другия полюс в топ 5 на най-големите оптимисти, съгласно Индекса на вярата на Световната асоциация " Галъп интернешънъл ", са: Индонезия (+72), Албания (+65), Азербайджан (+53), Нигерия (+51), Мексико и Виетнам (и двете страни с чисти стойности +47).



Снимка: " Галъп интернешънъл "
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР