България е на второ място в НАТО по разходи от

...
България е на второ място в НАТО по разходи от
Коментари Харесай

България е на второ място в НАТО по военни разходи на база БВП

България е на второ място в НАТО по разноски от брутния вътрешен артикул (БВП), отделяни за защита. Това става, откакто държавното управление преведе средствата по сметките на американската компания Lockheed Martin за поръчаните осем нови изтребителя F-16, оповестява Българска национална телевизия.
Това на процедура подреди България незабавно след Съединени американски щати , които са преди всичко. Такива пари за защита страната ни не е отделяла от 16 години.
Става ясно още, че 3,515 милиарда лева ще доближи бюджетът на Министерството на защитата за 2019 година за ново въоръжение - 1,4 милиарда лева плюс спомагателните 2,2 милиарда лева за изтребителите.
От всички 29 съдружници най-вече пари за защита отделя Съединени американски щати - 3,42%, България - 2,6%, следват Гърция, Англия, Естония, Румъния, Полша, Латвия и други.
Какво демонстрират интернационалните проучвания и съпоставения
По разноски за защита на глава от популацията България, която нормално се влачи на опашката в разнообразни ранглисти, се намира в средата сред всички страни - членки на НАТО. А по сложна оценка, включваща 55 критерия, страната ни е " 15-а военна мощ " в Европейски Съюз и 60-та на планетата.
Военният министър Красимир Каракачанов и другите последователи на превъоръжаването на България постоянно припомнят, че всички членки на НАТО са длъжни да дават за защита най-малко 2% от брутния си вътрешен артикул (БВП), а нашата страна редовно не извършва дълга си
Информацията демонстрира, че от близо 30 страни от Северноатлантическия пакт единствено пет съблюдават условието, а 21 са недисциплинирани като нас. Това демонстрира базата данни на SIPRI - Стокхолмския институт за проучване на мира, който събира информация за военните разноски по света от 1947 година насам.
Парите, които България дава за защита, са равни на 1.55% от Брутният вътрешен продукт, а това се оказва повече на фона на харчовете на страни като Германия, Испания, Белгия, Канада и др .
Единствените, които минават заветните два %, са Съединени американски щати, Гърция, Франция, Турция и Естония, сочи статистиката на шведския институт за 2017 година В същото време Унгария, Чехия, Словения, Белгия и Люксембург отделят единствено 0.5-1% от Брутният вътрешен продукт за военни цели.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР