България е на пето място в Европа по детско затлъстяване

...
България е на пето място в Европа по детско затлъстяване
Коментари Харесай

На пето място сме в Европа по детско затлъстяване

България е на пето място в Европа по детско затлъстяване от 32 страни, сочат данни на Световната здравна организация, представени от бТВ.

Национално проучване за хранене на популацията над една година, представено от доцент Светослав Ханджиев, е открило доста повишаване на затлъстяването на момчетата до петгодишна възраст - 7,1 на 100 през 2014 година при 3,3 % през 2004 година При девойките в същата възрастова рамка се вижда противоположната наклонност - на понижаване затлъстяването и изразходване на от ден на ден потребни храни.

За България най-големият проблем е несъразмерната консумация на сол - към два пъти повече от нужното количество, както и обездвижването.В същото време страната ни е на последно място в Европейски Съюз по банкет на прясно мляко. Тревога буди и фактът, че българските деца се застояват относително дълго пред тв приемника или компютъра. Данните, посочени от доцент Ханджиев, са - приблизително седмично към 25-26 часа пред екрана за българчетата, 14 часа за холандчетата, 17 часа в Гърция.

За отбягване на болесттите е доста значимо грижата да стартира още в първите дни на бременността, като бъдещите майки не трябва да качват повече от 15 до 20 кг най-много.За здраве и обикновено тегло той предлага вървене пеш най-малко 45 минути дневно или към 10 000 крачки.Много огромен е казусът с контрола на качеството на храните у нас, счита още доцент Ханджиев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР