България е на път да изпусне , възползвайки се от

...
България е на път да изпусне , възползвайки се от
Коментари Харесай

Кой ще мигне пръв? Политически сметки отнемат шанса ни за Северна Македония

България е на път да изпусне, възползвайки се от предлагането на френското председателство на Европейския съюз. Новото антиправителствено болшинство на " ИТН ", ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " неодобрява в сряда опитите да се стигне до парламентарна позиция по тематиката и упорства министър председателят Кирил Петков да внесе проекторешение в Народното събрание. Преди седмица обаче държавното управление реши да трансферира цялата отговорност на Народното събрание, с цел да се избегнат спекулациите (основно на ИТН), че Петков щял да работи еднолично и да " съобщи националния интерес ".

Абсурдът сега е, че множеството критици на Петков към този момент признават големия пробив, който той реализира, ангажирайки Европейски Съюз като лост за напън върху Скопие да извърши българските претенции.

Часове преди Народното събрание да гласоподава импортирания от ГЕРБ избор на съмнение против кабинета " Петков ", водачът на партията Бойко Борисов разгласи, че всичките му депутати ще поддържат повдигането на ветото върху започването на договаряния за участие на РСМ в Европейски Съюз. Борисов прикани Петков неотложно да внесе такова предложение в Народното събрание и се закани, че в противоположен случай това ще създадат ГЕРБ.

В момента обаче партиите в Народно събрание са заети да се дебнат кой ще мигне пръв, защото след всички операции и нервности по въпроса ще " предадем " ли Македония, очевидно никой не желае да поеме тази отговорност. Абсурдът се добавя от обстоятелството, че външният министър в оставка Теодора Генчовска води всички договаряния със Северна Македония, само че не желае по никакъв метод да се ангажира с финалния резултат, защото партията ѝ " ИТН " оправда оттеглената си поддръжка към държавното управление точно с Македония.

Управляващите от своя страна работят извънредно деликатно – някои от тях са уверени, че апелите към Министерския съвет да поеме самодейността за повдигане на ветото са капан за ръководещите и това може да бъде употребявано кампанийно против " Продължаваме промяната " поради задаващите се изключителни избори.

Така обстановката може да се опише с играта " Кой ще мигне пръв ". Всички харесват т.нар- френско предложение за Северна Македония, само че няма кой да го вкара в пленарна зала.

Премиерът Кирил Петков, който реализира, и в двата случая ще е губещ. В първия вид той ще бъде атакуван с пропагандното обвиняване, че без да пита пуска Северна Македония в Европейски Съюз и е " народен изменник ", а в другия - ще разреши ГЕРБ да поеме водачеството на процеса.

В присъщия си жанр Борисов обърна за следващ път мнението си и сподели, че партията му ще внесе в Народно събрание проекторешение, в случай че това не го направи. Обещанието му за поддръжка, обаче, предстоящо се оказа част от политическата игра, тъй като малко по-късно депутатите му неодобряваха съвещанието на парламентарната външна комисия, на която трябваше за пръв път да се разиска всъщност, така наречен френско предложение.

В сряда, часове преди да бъде гласуван вотът на съмнение, Движение за права и свободи, ГЕРБ, " ИТН " и " Възраждане " гласоподаваха за отсрочване на съвещанието и по този начин не можа да бъде изслушана и външната министърка

" Ако изпуснем момента, рискуваме френското предложение към този момент да не е на масата. Това към този момент е национално изменничество. Напълно безконтролно беше провалено това държавно управление ", разяснява Христо Иванов от " Демократична България " и добави, че оповестената от ГЕРБ поддръжка по-скоро се оказва реплика на поддръжка.

Кой защо играе?

Предложението за отлагането на съвещанието на комисията бе на Движение за права и свободи и бе подкрепено от ГЕРБ, " ИТН " и " Възраждане ". Мотивът бе, че каквото и решение да вземе комисията ще е противоконституционно, защото Министерският съвет би трябвало да внесе решение за разглеждане.

Даниел Митов (ГЕРБ) упрекна кабинетът, че е основал безпорядък с процедурата. От ГЕРБ упорстват министър председателят Кирил Петков да предложи на Народното събрание проекторешение. Иначе, от групата на ГЕРБ са подготвени да вкарат в пленарна зала тематиката.

" Ако Министерски съвет не желае, ние ще внесем предложение. Това, което се случва, е цирк и спешен пиар ", сподели Екатерина Захариева от ГЕРБ.

Тошко Йорданов от " ИТН " сподели, че партията му няма да поддържа така наречен френско предложение.

Настимир Ананиев от " Продължаваме промяната “ разяснява от своя страна, че новата коалиция още веднъж е влезнала в деяние.

" Не мога да схвана за какво беше скрита министър Генчовска. Те отхвърлиха да бъде чута. Не видях какво завоюваха от криенето на Генчовска, има доста въпроси, на които тя би трябвало да отговори, а не новата коалиция да я крият ", сподели той.

" Ако изпуснем момента, рискуваме френското предложение към този момент да не е на масата. Това към този момент е национално изменничество. Напълно безконтролно беше провалено това държавно управление ", разяснява Христо Иванов от " Демократична България " и добави, че оповестената от ГЕРБ поддръжка по-скоро се оказва реплика на поддръжка.

Радев: Да не се бърза

Президентът Румен Радев, който не стопира от месеци рецензиите си към държавното управление за дейностите им по отношение на Северна Македония, разяснява в сряда, че " предлагането на френското председателство за решение на проблемите с районен съд Македония и повдигане на българското несъгласие върху началото на договарянията за нейното участие в Европейски Съюз е най-хубавото до момента ", само че би трябвало да се уточни двустранния протокол сред двете страни.

" Нашите сътрудници от Европейския съюз към този момент осъзнават, че въпросът за отстояването на гражданските права не може да бъде единствено двустранен въпрос сред България и Република Северна Македония, а би трябвало да бъде повдигнат на равнище Европейски съюз ", сподели Радев.

" Искам да прикани българските политици да не бързат да афишират историческа победа, тъй като смяната в македонската конституция не е последната, а първата крачка по пътя на интеграцията ", добави Радев.

След като стана ясно наличието на френското предложение, главните фактори, които нагнетяваха напрежението, смениха тактиката си и към този момент залагат на мнения, че то е положително, само че не би трябвало да се бърза.

Президентът повтори тезата си от последните дни, че Министерският съвет не би трябвало да се крие зад Народното събрание и добави, че се чакат ясни и виновни решения от кабинета.

Френското предложение и двустранният протокол

Френското ротационно председателство на Европейски Съюз се съобрази със София и вкара в преговорната рамка на Северна Македония българските условия.

По този метод Европейски Съюз става поръчител за осъществяването им - нещо, което до неотдавна бе немислимо, защото страните членки не желаеха да извеждат решаването на двустранни разногласия на европейско равнище. В опит да се отблокира европейската интеграция на Западните Балкани, обаче, бе реализиран компромис.

В плана на преговорната рамка са заложени и двустранните протоколи, които би трябвало да бъдат подписани сред Скопие и София според контракта за добросъседство сред двете страни от 2017 година.

По този протокол България и Северна Македония договарят от месеци към Целта е той да съдържа правнообвързващи гаранции за осъществяване на поетите в Договора от 2017 година задължения. Преговорите бяха водени точно от министър Генчовска, която би трябвало и да подпише протокола.

Една от точките в пакета към този момент бе изпълнена от Северна Македония, която изпрати нота до Организация на обединените нации, в която прецизира, че името Северна Македония визира единствено страната, а не и географската област.

Протоколът би трябвало да съдържа и ангажимент македонските българи да бъдат записани наедно с останалите народности в Конституцията на Република Северна Македония, да спре фалшификацията на историческата истина, да спре преследването на хората, които се самоопределят като българи в РСМ, и други.

Пендаровски: България има пет нови претенции

На този декор президентът на Северна Македония Стево Пендаровски сподели, че на вчерашния Съвет на Европейски Съюз по общи въпроси България е подала пет нови претенции за промени във френското предложение, в това число едно, което да отстрани думата " автоматизирано " за начало на договарянията на Република Северна Македония с Европейски Съюз след измененията в конституцията на страната.

" Заради това посъветвах премиера Димитър Ковачевски да не върви на оповестената среща на върха Европейски Съюз - Западни Балкани в Брюксел, само че не ми харесва, че сходно решение се взема на - самодейност, която би трябвало да бъде чисто икономическа и да няма политически темперамент ", сподели Пендаровски в изявление за ТВ 24, представено то Българска телеграфна агенция.

Според Пендаровски България изисква българите да бъдат включени освен в преамбюла на конституцията, само че и в " нейната нормативна част ".

" Това не е допустимо, в нормативната част и албанците ги няма ", сподели Пендаровски и добави, че настояването от София е в конституцията да бъдат вписани не просто българи, а македонски българи.

" Такава категория у нас няма, в конституцията ние споделяме " македонски народ и част от народите на... ". Това искане е отпратка към остарялата, срамна теза за обезбългаряване на Македония след 1945 година ", сподели Пендаровски.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР