България е на опашката на ЕС по ваксинации и това

...
България е на опашката на ЕС по ваксинации и това
Коментари Харесай

МЗ с цел: Още половин милион българи ваксинирани до края на януари |

България е на опашката на Европейски Съюз по имунизации и това е наклонност, която би трябвало да се промени. Поставили сме си за цел до края на януари да се имунизират нови 500 000 хиляди души. Това сподели на брифинг след първото съвещание на Националния пандемичен комитет зам.-министърът доцент Георги Йорданов и се учуди по какъв начин служебният кабинет е функционирал без сходна конструкция при толкоз проблеми за разрешаване.

Той регистрира нежеланието на популацията да се имунизира, само че прикани за обществена отговорност като заяви, че на база данните от националното броене ваксинираните против ковид българи са 35,7% от хората, които подлежат на имунизация.

Доц Йорданов акцентира, че макар ниския % ваксинирани имунизацията ще остане непринуден акт , по думите му в държавните структури към този момент се ползва условието за зелен документ и се провежда от време на време тестване на чиновниците, които не са имунизирани. Въпреки анонсите за задължителна имунизация за избрани групи - обществени и медицински служащи, учители, такава няма да се постанова, уточни той.

Заместник-министърът очерта като втори значим проблем - налагането на спомагателни противоепидемични ограничения поради разпространяването на Омикрон. По думите му районните щабове ще дефинират рестриктивните мерки съгласно заболеваемостта по места. Според него сериозен проблем се обрисува пред присъственото образование, защото се чака повишение на заболеваемостта измежду учениците. Все още обаче няма изрично решение за това даже в области от тъмночервената зона като София-град.

Йорданов прикани родителите да не пускат децата си на детска градина или учебно заведение, в случай че имат признаци на вирусна зараза .

" Анализите за протичането на вълната от Омикрон във Англия демонстрират, че при при този вид признаците са по-леки, в сравнение с при Делта и това разрешава да спестим някои ограничения. Пример е намаляването на карантината за позитивни лица от 14 на 10 дни, а за контактните от 10 на 7 ", уточни той.

Заместник-министърът призна, че, основава проблеми на туристическия отрасъл, само че съобщи, че не може да има оттегляне от нея, защото това е филтър за влизащите в страната.

Доц. Йорданов заяви още, че по време на среща с шефовете на лечебни заведения в столицата е взето решение за увеличение на педиатричните кревати за Коронавирус - интензивни и за по-леки случаи, защото се чака да има нарастване на децата, които ще се нуждаят от болнични грижи. 

" Притеснени сме, тъй като вървим към пик от доста високо равнище на заболеваемост . Заетостта на болничните кревати за възрастни пациенти трансферира 60%, а в околните две седмици чакаме растеж на случаите ", сподели в умозаключение заместник-министърът на опазването на здравето.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР