България е на 10-то място в Европа по брой на

...
България е на 10-то място в Европа по брой на
Коментари Харесай

Износът на фармацевтични продукти е над 4% от общия износ на стоки в България

България е на 10-то място в Европа по брой на учащи се в компетентност „ Фармация “. Това стана ясно по време на представянето на обявата „ Фармацевтичната промишленост в България “, поръчана от фондация „ Конрад Аденауер “ и направена от Института за икономическа политика (ИИП).

„ Ако в други браншове сме в края на европейските ранглисти, тук сме в първата третина на страните от Европейски Съюз. Студентите по „ Фармация “ се образоват в пет университета в страната, като взимаме поради и други специалности с директно отношение към фармацевтичната промишленост – биология, биохимия, химия. Около 15% от идващите „ Фармация “ са задгранични студенти. Най-голямата диаспора на немски студенти е във Варна – 1000, следвани от Пловдив и София “, сподели Ясен Георгиев, изпълнителен шеф на ИИП.

Той цитира данни на ИАЛ, съгласно които в страната ни има 54 компании за импорт и произвеждане на лекарствени артикули с над 8000 чиновници. 85% от тях създават генерици и лекарства за продажба на дребно. Има 75 местоположения за произвеждане, надзор и предпазване на лекарства, като 60% от тях са съсредоточени в Югозападния регион на страната.

Износът на фармацевтични артикули е на стойност 1 милиарда евро, а вносът – 1,5 милиарда евро, като част от него са дейни веществата за медикаменти за други пазари.

„ Ръстът от 30% на вноса и износа за последните пет години се дължи се на обвързаността на компаниите в България с Европейски Съюз. Водещите експортни пазари са Германия, Франция, Нидерландия. Руската федерация също е на едно от водещите места, само че от 2020 година съветският пазар е почнал да губи своето значение “, добави Георгиев и акцентира, че износът на фармацевтични артикули е над 4% от общия експорт на артикули в България, което слага страната ни пред Румъния, Сърбия и Словакия.

По отношение на клиничните изпитвания сме на 20 място в света по провеждането им и на 15 място по брой на участници. Основните аргументи за това са съотношението цена-качество, огромен брой пациенти, които не са взели участие в други изследвания, и нулев валутен риск. В България има 470 центъра, които организират клинични изследвания, с над 3000 чиновници, като фармакомпаниите правят и свои лични изследвания.

„ България има огромен капацитет за по-активно присъединяване в бранша в Европа. Целта на отчета е да покажем какви са опциите в България за увеличение на произвеждане на лекарства и дейни субстанции за Европа, която към момента е мощно подвластна от страни като Китай и Индия “, добави Георгиев.

Ръководителят на българския офис на фондация „ Конрад Аденауер “ Торстен Гайслер пък разяснява: „ Особено на европейско равнище има претенции за връщане на производството на медикаменти и дейни съставки от трети страни в Европейския съюз, с цел да се подсигурява сигурност на доставките даже по време на рецесия. Това е страхотна опция за българската фармацевтична промишленост. България предлага доста преимущества и може да се трансформира в „ Аптека на Европа “: Ефективна фармацевтична промишленост с дългогодишна традиция, висококвалифицирани специалисти и чиновници, транспарантно ръководство на качеството, гарантиране на постоянни вериги на доставки и извънредно удобни индустриални условия. С нашата обява желаеме да притеглим вниманието към България като фармацевтична локация и да подчертаем нейните мощни страни.”
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР