България е изправена пред обявяване на извънредно положение заради разпространението

...
България е изправена пред обявяване на извънредно положение заради разпространението
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: Правителството предлага извънредното положение да е един месец

България е изправена пред оповестяване на изключително състояние поради разпространяването на ковид. Късно нощес министър председателят Бойко Борисов разгласи, че ще изиска от Народното събрание да гласоподава мярката, с цел да улесни работата на държавното управление в битката със болестта. От сутринта той е в Народното събрание, с цел да разисква с депутатите настояването си.

До крайната мярка се стигна, откакто се разбра, че 23-ма души са с позитивни проби за вируса. Един от тях - жена на 66 години, умря в " Пирогов ". По-голяма част от инфектираните са контактували с нея.

Борисов се оплака, че доста хора не съблюдават наложените ограничения за карантина и поради това по думите му службите на Министерство на вътрешните работи би трябвало да ги намират и задържат наложително.

От просветителното министерство пък оставиха родителите сами да преценяват дали през днешния ден да пуснат децата си на учебно заведение в областите, в които към този момент няма грипна почивка.

" Дневник " следи в действително време развиването на събитията.
Ключови моменти 10:47Извънредно състояние за 1 месецМинистерският съвет предлага изключителното състояние в страната да е от 13 март до 13 април. Това разгласи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на дебатите в Народното събрание. Очаква се по-късно денем депутатите да гласоподават дали да поддържат настояването на премиера Бойко Борисов.

Пред Народното събрание Борисов разгласи, че мярката е единственото против " това знамение, наречено ковид ", което унищожава света и в здравословен, и в икономически проект. Той още веднъж съпостави обстановката с война.

" Искаме за един месец това изключително състояние. То ни е нужно поради тези, които нарушават възбраната ", сподели Борисов.

Министър-председателят на няколко пъти сподели, че нито една страна не е направила повече от България и акцентира, че съединението прави силата.09:54Сигналите към Спешна помощ за хора, които имат подозрение, че са заболели от ковид, макар, че не са изследвани, зачестяват. Говорителят на столичната Спешна помощ Катя Сунгарска изясни пред Българска национална телевизия, че от 8 до 12 март са регистрирани 312 сходни случая.

" Съмненията да ковид, които сме извозили до болнични заведения, са 55. Съветите, които даваме по телефона за пациентите, които не са се обърнали към персоналния доктор, а непосредствено през 112 към нас, са 328. Призовавам хората да съблюдават тази процедура - да се обръщат към персоналните лекари, тъй като с изключение на грипните и грипоподабните болести, обслужваме пациенти в незабавни положения. От 9-те случая с позитивни проби за ковид от Спешна помощ за закарали до болнични заведения трима ", сподели Сунгарска.09:43Ограничени са контактите на водачите от градския превоз в София с пасажерите. От през днешния ден водачите не продават билети, а първата врата на транспортните средства не се отваря. Седалките зад водачите са заградени с ленти и предупредителни бележки.

 Коронавирусът в България: Правителството предлага изключителното състояние да е един месец
© Юлия Лазарова
09:01Премиерът Бойко Борисов е пристигнал персонално в Народното събрание рано сутринта, с цел да взе участие в председателски съвет с всички парламентарно показани партии. На него следва да бъде взето решение за включването на точката за оповестяването на изключителното състояние в страната като първа в дневния ред.

Заради съвета парламентарното съвещание стартира с повече от час забавяне.

От Българска социалистическа партия до последно ще разискват дали да поддържат въвеждането на изключително състояние. От " Воля " са дали кардинално единодушие да поддържат настояването на Борисов.08:38След като през вчерашния ден беше осъществена стерилизация на стоковия базар " Илиянци " в София, тази нощ сходни ограничения бяха приложени и на пазара " Димитър Петков ". Очаква се и на други огромни пазари в столицата да се извърши сходна стерилизация, само че не се знае дали това ще се прави регулярно.

 Коронавирусът в България: Правителството предлага изключителното състояние да е един месец
© Велко Ангелов
08:18Част от инфектираните са от МонтанскоНачалникът на националния щаб за битка с разпространяването на ковид Венцислав Мутафчийски разгласи, че новите 16 случая на болни, за които се разбра през вчерашния ден, са най-вече на хора от София и от област Монтана. Той обаче не посочи дали инфектираните се намират в болница в северозападния град. Сред тях има и три деца. Те са в положително положение и по тази причина са изписани от болничното заведение и са под домашна карантина. Заразените са на възраст сред 4 и 77 година

По думите му множеството от носителите на вируса са имали контакт със фамилията, което беше признато в " Пирогов " преди дни; 66-годишната жена умря, а мъжът ѝ е в тежко положение.

" Има всеобщо нарушение на домашната карантина. Примерът е това тържество, на което е участвало фамилията. То не дава отговор на нашите апели. 24 души са участвали на него. От тях 11 са инфектирани ", сподели Мутафчийски.

Той добави, че всички близки на умрялата жена са сложени под карантина и няма кой да я погребе. В момента тя била сложена в хладилна камера.08:01Учениците са освободени от училищеМинистерството на образоването разгласи, че през днешния ден (13 март) на всички места, където няма грипна почивка сега, учениците са освободени да не участват в учебно заведение по преценка на родителите. Това се постанова поради разпространяването на ковид в страната.

Късно нощес министър председателят Бойко Борисов разгласи, че държавното управление ще предложи на Народното събрание да разгласи изключително състояние в България.

До крайната мярка се стигна, откакто по-рано в четвъртък се разбра за нови 16 случая със инфектирани от ковид. Така общо 23-ма души са към този момент потвърдени носители на вируса. Сред тях е и умрялата в " Пирогов " жена на 66 години. Повечето от новите случаи на инфектирани с COVID-19 са имали контакт с нея.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (400)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР