България е изправена пред изпитание да докаже ангажимента си към

...
България е изправена пред изпитание да докаже ангажимента си към
Коментари Харесай

Изборите и екстрадацията на Алексей Алчин са тестът на България - с ЕС или с Русия?

България е изправена пред тестване да потвърди уговорката си към плурализма, правата на индивида и върховенството на закона по отношение на изгонването на Алексей Алчин и идните предварителни избори през октомври. Това написа проф. Джон О`Бренан, социолог от Института за обществени науки (MUSSI), в своя публикация за изданието " Balkan Insight ".

Той разказва като " възмутително " решението на окръжния съд на Варна да екстрадира укриващия се в страната съветски жител.

Преди седмици окръжният съд във Варна издаде разпореждане, съгласно което руснакът може да бъде екстрадиран в Русия въз основа на интернационална заповед за арест, издадена от Москва.

Алчин е предприемач, който е управлявал сполучлив бизнес с благородни метали в родината си. Той напуща Русия през 2017 година и се открива във Варна, където основава нов бизнес и преподава бойни изкуства на локални деца.

Руснакът притегли вниманието по-рано тази година, директно след съветското навлизане в Украйна, когато по време на обществен митинг против войната в морската столица изгори съветския си паспорт и документите си за идентичност.

Москва задейства остаряло следствие против него от 2015 година, съгласно което преди да напусне Русия, той не е платил Данък добавена стойност в размер на повече от 4,5 млн. евро.

Алчин беше задържан за първи път през май, след което беше подложен под домакински арест от българските управляващи и върнат още веднъж в пандиза на 1 август.

Един въпрос за екстрадация и няколко за съветското въздействие

Според О`Бренан казусът акцентира " редица неуместни детайли в връзките на България с Русия и продължаващите опасения по отношение на върховенството на закона в държавата-членка на Европейски Съюз ".

Примерът е и индикативен за заплахата, пред която са изправени руснаците, които се опълчват на войната в Украйна, даже когато обитават в страна от Европейския съюз.

" Решението за екстрадиция е в прорез със отговорностите на България по договорите на Европейски Съюз и акцентира тежкото положение на върховенството на закона в страната ", написа той.

Решението на съдиите е в доста несъгласие с политиката на Европейски Съюз по отношение на Русия. От 24 февруари насам нито един съветски жител, пребиваващ в Европейски Съюз, не е бил екстрадиран в Москва. Междувременно Русия беше изхвърлена от Съвета на Европа и става все по-изолирана в интернационален проект. Срещу нея е ориентиран и режим на тежки наказания, обгръща разнообразни сфери като бизнес, търговия, напредване и други.

Екстрадирането на уязвим съветски жител при тези условия би било в прорез с уговорките на Европейски Съюз в региона на правата на индивида, свободата на съвестта и справедливото отнасяне, а в действителност и с необятния набор от полезности, залегнали в член 2 от Договора за Европейския съюз, счита Джон О`Бренан.

 В геополитическо отношение България още веднъж се намира сред Русия и Европейския съюз
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР