България е избрала шведските изтребители Грипен за модернизиране на военновъздушните

...
България е избрала шведските изтребители Грипен за модернизиране на военновъздушните
Коментари Харесай

Модернизираме военновъздушните сили с изтребител "Грипен"

България е избрала шведските изтребители " Грипен " за модернизиране на военновъздушните си сили. Това излиза наяве от отчет на Министерството на защитата. Шведската компания " Сааб " е класирана преди всичко.

Конкурентната оферта на Португалия за самолети F-16, втора употреба не е била измежду класираните, излиза наяве още от документа. Няма информация по кое време държавното управление ще вземе окончателното решение за договорката, предава news.bg.

От Военното министерство плануват преразглеждане на финансовите параметри на към този момент признатите планове за капиталови разноски за Военновъздушни сили и Военноморски сили.

За да могат да изпълнят предпочитани плана за Военновъздушните Военноморските сили /ВМС/, както и създаване и приемане на план за капиталов разход за рационализация на Сухопътните войски /СВ/ от Министерството на защитата плануват преразглеждане на финансовите параметри на към този момент признатите планове за капиталови разноски.

Това се показва в отчет от вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов, който беше оповестен на уеб страницата на военното ведомство.

В него Каракачанов предлага Министерският съвет да прегледа и предложи за приемане от Народното събрание на план за капиталов разход " Придобиване и поддръжка на съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада ", както и на изменение и допълнение на плана за капиталов разход за придобиване на нов вид военен аероплан и на плана за капиталов разход за придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморски сили, признати с решение на Народното събрание на 2 юни 2016 година.

Посочва се, че с реализацията на плана ще бъде преодолян съществуващия недостиг от качества в механизираните формирования от състава на Сухопътни войски.

Инвестиционният план е създаден за времеви период от 12 години - от 2018 до 2029 година, като в границите на 1 милиарда и 220 млн. лв. е планувано придобиването на 198 единици бойна и специфична техника, както и в допълнение съоръжение за комплектуване на три батальонни бойни групи. В плана са включени планирани разноски за интегрираната логистична поддръжка през целия витален цикъл на отбранителните артикули, се споделя в отчета.

Посочва се, че нужната техника и съоръжение би трябвало да бъдат доставени за по-кратък интервал от време /до 7 години/, а изплащането им да се извърши според прогнозните финансови планове. Реализация на плана може да се извърши посредством придобиване на нови бойни и специфични машини, създадени от интернационалните производители с присъединяване на български компании от отбранителната индустрия в доставката на обособени детайли и поддръжката на машините, написа в документа.

За синхронизиране и навреме осъществяване на другите два капиталови плана - за придобиване нов вид военен аероплан и на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморски сили, се постанова смяна на финансовите и времевите им рамки, а отсам и нужда от смяна на признатите от Народното събрание планове за капиталови разноски, е записано в документа, в който са посочени и прогнозните планове по обособените планове, възлизащи общо на към 3,5 милиарда лв. до 2029 година, гласи документът на МО.

В отчета се показва още, че в осъществяване на създадената Програма за реализация на плана за придобиване на нов вид военен аероплан, която е част от утвърждения на 2 юни 2016 година от Народното събрание план за капиталов разход, със заповед на служебния министър председател от 10 март т.г. е била назначена междуведомствена работна група за обобщаване, анализиране и оценка на отговорите на Искането за даване на оферти /RFP/ от Италия, Португалия - с логистичен пакет от Съединени американски щати, и Швеция.

Работата на работната група е завършила на 5 април т.г. с протокол, според който предлагането на Швеция е класирано преди всичко с резултат 0,90, а предлагането на Италия - на второ място с резултат 0,61.

Предложението на Португалия - с логистичен пакет от Съединени американски щати, не е било класирано " заради противоречие на ценовото му предложение с условията, заложени в RFP ". Протоколът е бил одобрен от министрите на защитата и на стопанската система на служебното държавно управление и импортиран за разглеждане в Министерския съвет.

На съвещание на Министерски съвет на 26 април т.г. е взето решение министрите на защитата и на стопанската система от идващото постоянно държавно управление да приготвят пакет от документи, които да бъдат показани за разглеждане в Министерския съвет.

Предвид времевата фаза от осъществяването на плана на Военновъздушни сили и променената финансова рамка ще се наложи да се осъществят спомагателни договаряния с класираните страни, според протокола от работата на междуведомствената работна група. В тази връзка в отчета се предлага да бъдат извършени договаряния с тези страни, произлизащи от променените финансови и времеви параметри на плана.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР