България е готова да продължи разговорите с Република Северна Македония

...
България е готова да продължи разговорите с Република Северна Македония
Коментари Харесай

Захариева: България е готова да продължи разговорите със Северна Македония

България е подготвена да продължи диалозите с Република Северна Македония за разрешаване на разногласията сред Скопие и София. Това заяви външният министър Екатерина Захариева след среща със специфичния представител на Скопие Владо Бучковски.

Това е първата публична аудиенция на специфичния делегат на македонското държавно управление в българската столица. Утре Бучковски ще има срещи с премиера Бойко Борисов и с президента Румен Радев. Очаква се да беседва още с министъра на защитата Красимир Каракачанов, както и с водача на социалистите Корнелия Нинова.

„ Продължаваме диалозите за намиране на стабилно и извънредно решение на оставащите отворени въпроси по двустранните връзки. Както и за намиране на излаз, да отвори пътя на Р Северна Македония за преговорната рамка и пускане на действителни договаряния за участие в Европейски Съюз “, съобщи външният ни министър.

„ Неправилно това се назовава несъгласие. Това е отрицание на преговорната рамка. Нямаме подозрение, че се намираме в внимателен стадий на двустранните връзки. И двете страни изпитваме отчаяние от това “, разясни Захариева.

В началото на декември стана ясно, че някогашният македонски министър председател Владо Бучковски ще бъде специфичен делегат на държавното управление в Скопие за България. Основната му задача е да изглади несъгласията сред двете страни във връзка с езика и историята, и да отпадне българското несъгласие върху началото на договарянията за присъединение на Република Северна Македония към Европейския съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР