България е една от страните с най-ниско покритие с противогрипна

...
България е една от страните с най-ниско покритие с противогрипна
Коментари Харесай

Под 2% от рисковите групи у нас са ваксинирани срещу грип


България е една от страните с най-ниско покритие с противогрипна имунизация в рисковите групи - под 2%, до момента в който в Холандия и Англия то доближава 75%. Затова е нужно правенето и приемането на Национална стратегия за развиване на имунопрофилактиката в България, която да включва и ограничения за предотвратяване от сезонния грип. Това стана ясно по време на кръгла маса на тематика: "Съвременни провокации в профилактиката на ваксинопредотвратимите болести " , провела се под патронажа на Комисията по опазването на здравето към 44-то Народно заседание. Организатор на форума бе Българското съдружие по новаторска медицина .

Евентуалното разширение на имунизационния календар посредством въвеждане на имунизация против варицела, от която годишно се разболяват към 30000 души и в някои случаи води до съществени затруднения и хоспитализация, бе една от тематиките, дискутирана по време на кръглата маса. Експертите оферират и въвеждане на бустерна доза дифтерия, тетанус и коклюш при юноши.

За идния грипен сезон, изключително при хората над 65-годишна възраст, както и при всички възрастни и деца, страдащи от хронични болести на дихателната и сърдечно-съдовата системи, от захарен диабет и други метаболитни болести, са нужни засилени ограничения. Специалистите, присъстващи в залата, акцентираха, че висок риск от затруднения има при бременните дами и медицинските експерти. Затова те би трябвало да си създадат противогрипна имунизация или да употребяват антивирусни лекарствени артикули. Все още не е късно за слагането на ваксини, защото грипните болести доближават оптималното си разпространяване през месеците декември и януари.

Свързани публикации.. Шест случая на туберкулоза в Търновско 0 И Пловдив с безвъзмездни съвещания по репродуктивно здраве 0 Ваксини - странични реакции и успеваемост 2

У нас от 2012 до 2016 година, постигнатият междинен имунизационен обсег с

съществени имунизации при децата до 2-годишна възраст е както следва: против туберкулоза – 96,6%; против вирусен хепатит вид Б – 93,7%; против дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит – 92,1 %; против пневмококови инвазивни инфекции – 91,9%; против морбили, паротит, рубеола – 93,1%, оповестиха от

Българското съдружие по новаторска медицина.

Общопрактикуващите лекари имат основна роля за предпазването, ранното разкриване и навременно лекуване на заразните болести в страната. Участниците във форума подчертаха постигнатите триумфи на България в профилактиката на заразните болести в детско-юношеската възраст. Те са на мнение, че би трябвало по-ефективен разговор сред виновните институции и неправителствените организации за опазване високия обсег на превантивните стратегии за запазване здравето на децата и хората в риск от рискови, животозастрашаващи инфекциозни болести и епидемии.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР