България е една от първите държави в региона и 15-а

...
България е една от първите държави в региона и 15-а
Коментари Харесай

МВР въвежда система за търсене на изчезнали деца чрез Фейсбук

България е една от първите страни в района и 15-а в света, която вкарва и ще употребява при нужда системата „ изчезнало дете ". " AMBER Alert " съставлява система, обвързвана с приложение в обществената мрежа Facebook, която дава опция да бъде изпратено известие с настояща информация за търсено дете.


Системата " AMBER Alert " за първи път е въведена през 1996 година в Съединени американски щати. А от 2015 година е в партньорство с Facebook.

Емили Вачър, шеф на отдел " Сигурност " към Facebook: В Съединените американски щати, като пряк резултат от системата " AMBER Alert " повече от 900 деца са били открити и върнати при фамилиите им.
гл. комисар Ивайло Спиридонов, шеф на ГДБОП: " От 2009 година ГДБОП е контактна точка на Facebook с България. И мотивите, по които работим с тях, са най-различни, само че предпочитано касаят сигурността и закононарушенията, осъществени против деца в интернет пространството.
Според специалисти, при случаите на изчезнали и отвлечени деца, те най-често се подлъгват точно от обществените мрежи.
Александър Киров, фондация за битка с трафика на хора " А21 България ": На първо място е прекомерно високото равнище на доверие, децата като цяло, младежите, са по-доверчиви, даже на някой чужд, който се свързва с тях през обществените мрежи и постоянно може да станем очевидци на случаи, в които трафиканти се показват, несъмнено, като хора, които не са, през обществените мрежи и по този метод заблуждават освен младежи, а и хора, които са на междинна възраст, малко по-възрастни.
Неправителствените организации като А21 постоянно следят случаи, в които бързата реакция е от решаващо значение.
Александър Киров, фондация за битка с трафика на хора " А21 България ": Имахме случай на една жена, която се обажда по националната телефонна линия от чужбина и споделя, че се намира в рискова обстановка, в общи линии тя е била трафикирана за полова употреба и безусловно в границите на един час трябваше да реагираме, да ѝ помогнем тя да излезе от мястото, където са я държали нейните трафиканти. Успяхме през линията да я направляваме до най-близкото полицейско ръководство, кyдето се свързахме с локалната полиция и успяхме по-късно да уредим безвредното ѝ завръщане в България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР