България е една от първите държави в Европа с действащи

...
България е една от първите държави в Европа с действащи
Коментари Харесай

Адвокат Албена Комитова от Центъра за разрешаване на спорове: Над 400 съдии у нас са обучени и препращат страните към медиация

България е една от първите страни в Европа с настоящи правосъдни стратегии за медиация в народен мащаб. От 2009 година до през днешния ден над 400 български съдии са се присъединили в разнообразни образования по препращане към медиация, и десетки от тях интензивно ползват тази процедура. Все повече развеждащи се фамилии търсят помощта на посредник, с цел да се схванат с естествен разговор. Това заяви юрист Албена Комитова от Център за разрешаване на разногласия.

„ Резултатите към този момент демонстрират, че над 50% от избралите медиация двойки в разлъка или бракоразвод, се спогаждат. Това са данните от статистиката от правосъдните центрове във Варна, подкрепяна от сходни резултати в София “, споделя юрист Комитова.

Тя добавя, че при частните посредници процентът на споразумелите се е още по-висок, без да се води публична статистика. Това сочи изследване на Центъра. Различни институции и организации в областта на протекция на детето – измежду които съд, психолози и психиатри, юристи, частни правосъдни реализатори, към този момент са обединени към въвеждането на наложителна медиация по фамилни разногласия. В поддръжка на тази концепция бяха и водещите изводи на конференцият за Правата и ползите на детето при наставнически спорове, инициирана от Апелативен съд Варна.

В Народното събрание в Комисията за младежта и спорта, също работят по тематиката за наложителна фамилна медиация, като излязоха с изследване на законодателството на 7 страни от Европейския съюз за използването на наложителна медиация по фамилни въпроси. От началото на 2016 година стартира нов стадий в разгръщането на правосъдни стратегии – към този момент в голям брой градове от цялата страна. Това се случва, с помощта на проекта„ Медиация в поддръжка на бизнеса: Насърчаване на справедливото и оправдано разрешаване на разногласия посредством правосъдни стратегии за медиация“ 2016-2019, финансиран от фондация „ Америка за България“, изпълняван от Център за разрешаване на разногласия, под управлението на Албена Комитова и Севдалина Александрова.

„ Смисълът на правосъдните стратегии за медиация е да послужат като инкубатори на доброволните съглашения – обезпечават информация и предпазена среда, в които страните да се договорят. Така се развива всеобщата просвета на медиацията на всички места по света “, коментира Албена Комитова.

Тя осведоми, че настоящи правосъдни стратегии по препращане към медиация има към този момент във Варна, Бургас, Плевен, новооткрити в Пазарджик, Перник, Добрич, подготвеност в Хасково и Ловеч, 24 съдилища, от които 7 окръжни и 17 районни са декларирали интерес към развиването на стратегии за медиация и са присъединили съдии в образованията по препращане към медиация – измежду които Варна, Бургас, Плевен, Пловдив, Пазарджик, Перник, Велико Търново, Хасково, Шумен, Враца, Ловеч, и други. 133 съдии от съдилища отвън София са подготвени в препращане, и близо 1/3 от тях към този момент правят препращания към медиация. Във Варна броят на подготвените съдии, препращащи към медиация е над 80%. Програмите във Варна, Бургас и Плевен към този момент имат редица извършени медиации, като процентът на споразуменията е над 50%. Във Варна препратените от съда медиации са над 180 – от 2016 до края на септември 2018, като повишаването им е с над 20% годишно.
„ Процентът на постигнатите съглашения е повишен от 36% през 2016г. до 55% през 2018 година В София статистиката на правосъдния център при СРС демонстрира 137 медиации за 2017г., като за 2018 година се резервира наклонността на годишен растеж от минимум 10% “, акцентира Комитова.

Проучване на Центъра за разрешаване на разногласия демонстрира, че 92,5% от подготвените съдии са употребявали техники за уреждане на страните в зала, като 56% са помогнали за постигането на съглашение в зала, а 40% са съумели да понижат посредством тях напрежението в залата, 24% са помогнали на страните да изяснят предмета на желае, а 8% от страните са споразумели независимо и са подали искане за преустановяване на делото. 85% от подготвените съдии са препратили към медиация, като в 35% от случаите в медиациите е реализирано съглашение, в 52% не е имало съглашение, а в 17% е имало други позитивни резултати, като съглашение отвън медиация, или прекъсване на правосъдното произвеждане и усъвършенствана връзка сред страните. В резултат от дейната активност на съдилищата по препращане, от ден на ден жители, най-вече по фамилни каузи, се обръщат към медиация, преди да заведат правосъдно дело, защото към този момент са осведомени от юристите си, с практиката на съда по препращане, и преимуществата от това да договорят лично съглашение, което дава отговор на потребностите на децата им.

Адвокат Комитова споделя съответен проблем обвързван с търговци с дългогодишни връзки, които завеждат дело един против различен. Наемател против хазяин стигат до съд за възобновяване на депозит по контракт за наем. Наемодателят възразява и задържа депозита, заради неплатени сметки от наемателя. Освен това, претендира с срещуположен иск, че му се дължат 9000 лева за ремонт на развалено имущество, разследване използването от наемателя.

В хода на правосъдното произвеждане се открива, че те имат влошени връзки няколко месеца преди развалянето на контракта за наем, поради неплатена доставена техника от наемодателя само че наемателя.
Съдията ги препраща към медиация и в процедурата по медиация, те:

Страните, с присъединяване на своите юристи, със съдействието на посредник, реализират съглашение, съгласно което в последна сметка наемателят признава вземанията на наемодателя за незаплатени разноски за защита, разчистване, ел. и зов услуги, както и по-голямата част от средствата, нужни за ремонт, като в границите на процедурата двете страни дружно, със подпомагане на експерт, са остойностили вредите. Същевременно, в границите на процедурата по медиация, сдруженията са имали опция да обсъдят и зародилия сред тях спор, който не е бил предмет на правосъдното дело, а точно незаплатената от ответника цена на доставена от ищеца техника. Постигнатото съглашение включва и механизъм за осъществяване на забавеното заплащане от ответника на цената на доставената стока. След осъществяване на прихващане на насрещните вземания, останала дължима парична сума от наемодателя към наемателя. Поради събитието, че наемодателят изпитвал усложнение да изплати незабавно дълга, било контрактувано възобновяване на наемното отношение и интервал, в който наемателят още веднъж да употребява складовите пространства, като за избран интервал, до покриване на дължимата сума, въпросното сдружение не следва да заплаща наемна цена.

„ След уговорката на от ден на ден институции с медиацията, през 2019 година следва смяна на законодателната рамка и разрастването на съдействието сред посредниците и институциите. Наред със правосъдните стратегии за медиация, България се подрежда и измежду първите страни в Европа, заела сполучливо студентите в медиацията – с Първото национално съревнование за студенти през 2017г., което след огромния триумф, ще се организира за повторно на 17 и 18 ноември в София “, осведоми юрист Комитова.

На 18 ноември в Парк Хотел Москва ще бъде награждаването на спечелилите. По време на събитието ще бъдат обявени резултати от изследването на Центъра за разрешаване на разногласия, касаещо мястото на медиацията при разрешаването на разногласия в България.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР