България е единствената страна в ЕС, в който от началото

...
България е единствената страна в ЕС, в който от началото
Коментари Харесай

България е единствена в ЕС без продаден електромобил за девет месеца, твърди асоциация

България е единствената страна в Европейски Съюз, в който от началото на годината до края на септември не е регистриран нито един нов електрически автомобил, най-малко съгласно публикуваните през днешния ден данни на Асоциацията на производителите на коли в Европа (АСЕА). В същото време, в Европа търсенето на сходни модели скача с малко над 53% до 70 541 бройки.

Прави усещане обаче, че в новите страни-членки се купени едвам 1456 от тях, само че пък растежът е 153.2%. Отсъствието на данни за регистрирани нови електрически автомобили в България евентуално се дължи на механически проблем, или комплициране, защото фирмите-вносителки имат регистрирани най-малко 10 сходни коли за проби.

От края на предишния месец в София потегли и услуга за споделени коли, с модели на ток, която се обслужва от 25 коли, само че не е изключено те да са регистрирани след края на септември.

750% растеж на купените в България плъг-ин хибриди

Според данните на АСЕА в България сериозен растеж се вижда в търсенето на зареждащите се от контакта (плъг-ин) хибриди, като за деветте месеца са купени 35, при 4 за същия интервал на предходната година (+750%). При обичайните хибриди растежът е 143.2 на 100, като до септември са регистрирани 783.

В страните от Европейски Съюз, продадените плъг-ин хибриди за деветмесечието са 79 409 (+36.4%), а обичайните 324 678 (+60.6%).

Фотогалерия: Зелените модели на софийския автосалон >
За тримесечието, купените в страните от Европейски Съюз коли, задвижвани от различни горива, като включително влизат също колите на метан и етанол, са 211 635, което е 6.2% от всички продажби.

Делът на зареждащите се от контакта коли (електромобили и плъг-ин хибриди) е 1.6 на 100.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР