България е държавата, която разбива триезичната догма в Европа. Нейната

...
България е държавата, която разбива триезичната догма в Европа. Нейната
Коментари Харесай

Димитър Каваков за РСМ: Никой не може да притежава културата на България

България е страната, която разрушава триезичната доктрина в Европа. Нейната просвета не може да бъде владеене на никой различен с изключение на на България. Това съобщи Димитър Каваков на показване на Бяла книга по езиковия спор сред България и Северна Македония.
Гражданите на четири страни се събират и се сплотяват с една цел. За първи път група българи от границите на цялото ни етническо землище се събират, с цел да работят дружно за България. С това не предявяваме искания към другите страни, изясни той.

Каваков беше безапелационен, че би трябвало да се отговори твърдо на фалшификациите от страна на Македония:

„ Политическата класа на Македония сподели, че не е прекъснала топлата си връзка с Белград. Тя е в ущърб на нормализиране на връзките с България. "

Според него Бялата книга е един от инструментите, които ще допринесат за изясняване на обстановката сред България и Северна Македония. Тя ще се раздава гратис и е на български език. Средствата за издаването на книгата се събират посредством подаяние.

Владо Треневски от македонска страна сподели, че книгата е непринудено дело на интелектуалци и задачата ѝ е да се натъртва на обстоятелства, а не да предлага тълкования. Той не пропусна да се съобщи като българин от Охрид. Треневски беше безапелационен, че българите в Македония са под опасност:

„ Ако приемем тази страна в такова положение да влезе в Европейски Съюз, ще бъдем отговорни за изтриването на всякаква диря от българите в тази страна “, разясни той.

Според Методи Иванов задачата на книгата е другите европейски страни да се срещнат с причините на българската страна за възпрепятстването на присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз. Друга целева група са жителите на Македония.

По въпроса за проблематиката на признаването на езика той беше безапелационен, че България е признала идентичността на македонците и езика им.

Иванов дефинира като внушения изказванията за еволюционно развиване на македонския език: „ Езикът не е зародил еволюционно, а е плод на политическо решение. Това е принудително натрапен език. “. Според него изказванията на МАНО за македонския език са опция за предявяване на териториални искания: „ Според тях сънародниците ни от Петрич и Сандански не приказват на български, а на непознат език. “

Иванов удостовери изказванията на революционери, хайдути и будители, че езикът, на който те са говорили, е български: „ Те не се борят за основаване на някакъв обособен език. “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР