България DW: Забравеното наследство на лагера Белене Почти половината от

...
България DW: Забравеното наследство на лагера Белене Почти половината от
Коментари Харесай

DW: Забравеното наследство на лагера Белене

България DW: Забравеното завещание на лагера Белене Почти половината от по-младите българи не са и чували за него  Василена Василева 3 февруари 2020, 15:27  DW: Забравеното завещание на лагера Белене Източник: iStock Photos/Getty Images
репортаж на "Дойчландфунк ", озаглавен "Наследството на Белене. Потиснатото минало на България ", авторката Диана Динева ни среща с трима от въдворените в лагера в Белене, както и с Паоло Кортези – католическия духовник, който си е сложил за цел паметта на жертвите на комунистическия режим в България най-сетне да бъде почетена.

Неслучилият се мемориал

Паоло Кортези идва в Белене през 2010 година и дава отговор за католическата общественост там. През 2017 година свещеникът беше отзован, откакто приюти семейство сирийски бежанци в храма. Семейството имаше документи за законно престояване в България, само че все пак в Белене избухнаха митинги, към Кортези даже бяха отправени смъртни закани. Свещеникът си отпътува от България през март 2017 година, само че остави завещание след себе си – с негова поддръжка беше открит първият монумент на папа Йоан Павел II. Той спомага и за основаването на десетки работни места в обитаемото място, написа "Дойче веле ".

Вижте тайните помощници на пандизчиите в Аушвиц

Паоло Кортези започва самодейност за създаване на мемориал на мястото на някогашния лагер Белене на остров Персин. За тази си активност през 2016 година той получи Почетен знак на президента на Република България за приноса му "за предаването на знанието за тоталитарното минало и всеотдайната работа за удостояване на паметта на жертвите на комунистическия режим ".

До този миг обаче няма никакви изгледи в скоро време мемориалът да бъде повдигнат. Кортези съжалява, че главно политици приказват за наследството от тези времена. "Миналото не принадлежи на партиите, а на обществото ", споделя той.

На 1 юни 2019 година, когато се навършиха 70 години от основаването на лагера в Белене, имаше поклонение пред паметта на жертвите. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева държа тирада. Но не и Кортези. "Не съм посещавал острова от повече от година. За да мога да отида там, ми би трябвало документално позволение от кмета, което той, естествено, не ми дава ", споделя той.

Ужасяващата история на българска робиня разплака Италия

Свещеникът към този момент даже не е член на фондацията "Остров Белене ", която самият той е основал. А какво го е стимулирало да я основе? Кортези споделя, че задачата му като духовник не се свежда единствено до това да пали свещи "Моят началник, папа Франциск, споделя, че би трябвало да се грижим за най-беззащитните, изгонените, маргинализираните, тези, които са на дъното, тъй като Бог ги обича. Това включва и почтените жертви на тоталитарните режими ".

Лагерниците - идеологически врагове, опозиционери, културни дейци

Лагерът в Белене действат цели 38 години. Смята се, че към 15 хиляди души са минали през него. Въдворявани са били главно политически пандизчии – както някогашни военни, служители на реда и политически дейци от преди 1944 година, по този начин и почитатели на идеологически течения, с които режимът на Българска комунистическа партия не е бил склонен.

Една от тях е Цветана Джерманова. През 1948 година тя е задържана в акция против анархистите. Изпратена е в трудово-възпитателните общежития в село Босна, Тутраканско. Там прекарва две години, по-късно е преместена в Белене.

Антисемитизмът още веднъж надига глава в Германия

91-годишната през днешния ден Джерманова си спомня по какъв начин до 1948 година е имало клуб на анархистите в София. „ Не искахме власт, не искахме да сме част от ръководството, искахме единствено да ги подлагаме на критика ", споделя тя. Но това не трае дълго. Около петия конгрес на Българска комунистическа партия се издава заповед всички анархисти и троцкисти да бъдат задържани. Според Джерманова за една нощ почитателите на двете леви течения са арестувани.

Тя си спомня и гибелта на Георги Димитров през юли 1949 година. Кончината му води до препълване на общежитията в Босна. Сред арестуваните са оперетните певици Милена Баръмова и Цветана Михайлова. „ Отишли да се почерпят след театър и почнали да пеят ", спомня си Джерманова. Изведнъж в заведението влезнала милицията и ги обвинила, че честват гибелта на Димитров. А те даже не знаели, че е починал.

Как България замалко не стана югославска република

Когато роднините на въдворените идвали да ги посещават, отсядали в джамията на село Босна. Близо 70 години по-късно, през 2017 година, до момента в който снимат поредицата "Отворени досиета " на Българска национална телевизия, Джерманова съумява да се срещне с внучката на ходжата и да ѝ благодари.

Възродителният развой

В Белене по-късно ще бъдат закарани и стотици български турци. През 2019 година част от тях идват от Бурса и Истанбул, с цел да отдадат респект на жертвите. "Най-лошото е, че те отровиха душите на хората. Вклиниха разделяне сред българи и турци ", споделя Шукри Мехмед. Думите му са по адрес на Възродителния развой – повода самият той да прекара 2 години в Белене. От три десетилетия Мехмед води дело против виновните за интернирането и последвалото му прогонване от страната - до през днешния ден без никакъв резултат.

Глад и санкции

Репортажът на "Дойчландфунк " включва и спомените за лагера на остров Персин на Петко Огойски, който наскоро умря. Той споделя по какъв начин лагерници са били застрелвани, единствено тъй като се отклонявали от строя, или по какъв начин, измъчвани от апетит, някои от тях яли коприва и бурени. Гладът и тежките условия водели до обезверени опити за бягство през река Дунав. „ Някои избягаха, само че мнозина се удавиха ", добавя Огойски. През 1953 година и той се опитал да напусне остров Персин през реката. Върнали го назад и дружно с други арестувани го оставили дни наред на един понтон във водата на минус 15 градуса, от което краката му почернели от измръзване.

Паметта

През 2001 година в Правец е повдигнат монумент на Тодор Живков. На откриването участват тогавашният водач на Българска социалистическа партия Георги Първанов, внучката на Тодор Живков – Евгения, и Бойко Борисов, който по това време е основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

Към 2019 година в България няма нито един мемориал на жертвите на над 80-те концентрационни лагери, съществували в страната в интервала 1944-1989 година. Според едно неотдавнашно изследване, 40% от българите на възраст сред 16 и 30 години не са чували за лагера в Белене.


 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Василена Василева Източник: Белене лагер .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
1 коментар  1 Има ли смисъл да обърнем спестяванията си в евро  1 Как ще насърчават чиновници на работното място  1 Брекзит ще докара във Франкфурт над 30 банки  1 Онлайн търговци отхвърлят да върнат пари на клиентите --> Пaрите ни  Има ли смисъл да обърнем спестяванията си в евро Има ли смисъл да обърнем спестяванията си в евро  Как ще насърчават чиновници на работното място Как ще насърчават чиновници на работното място  Брекзит ще докара във Франкфурт над 30 банки Брекзит ще докара във Франкфурт над 30 банки  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 Не пропускай  <br> Трима българи се завърнаха от Ухан <br>
Трима българи се завърнаха от Ухан
 Заловеният кокаин е половин звук, двама в ареста Заловеният кокаин е половин звук, двама в ареста  <br> Коя е Маркъл <br>
Коя е Маркъл
 <br> <strong> Бременни и красиви </strong> на аления килим <br>
Бременни и красиви на аления килим
Последни  <p><strong>Мила Йовович</strong> стана майка за трети път</p> Мила Йовович стана майка за трети път  DW: Забравеното завещание на лагера Белене DW: Забравеното завещание на лагера Белене  Този дребен свят - Матин Пар Той сподели Англия, каквато никой не е виждал  <p><strong>Разследват учителка</strong>, предиздвикала възпитаници да <strong>плюят по съученик</strong></p> Разследват учителка, предиздвикала възпитаници да плюят по...  <p>Шест <span style= Шест значими стъпки преди покупка на използван автомобил  Павел Колев Какво ще се случи с ПФК „ Левски” след...  <p>Можем ли да върнем стока, купена от продавач отвън ЕС</p> Можем ли да върнем стока, купена от продавач отвън Европейски Съюз  <p>Предпазва ли ни маската от вируси</p> Предпазва ли ни маската от вируси  КПКОНПИ внесе 300 тома доказателства против Баневи КПКОНПИ внесе 300 тома доказателства против Баневи  <p><strong><span style= „ Ягодова луна “ - новият български сериал...  <p>Джон Траволта за Оливия: <strong>Ние се обичаме</strong></p> Джон Траволта за Оливия: Ние се обичаме  Почина огромният български композитор Иван Стайков Почина огромният български композитор Иван Стайков  Как работата и споровете с сътрудниците могат да ни разболеят Как работата и споровете с сътрудниците могат да ни...  Мъж умря, откакто беше блъснат на спирка в Сливен Мъж умря, откакто беше блъснат на спирка в Сливен  Остава ден до края на гласуването в ПРОМЯНАТА Остава ден до края на гласуването в ПРОМЯНАТА  <p><strong>12 дни след сватбата</strong>, Памела и&nbsp;Питърс се разделиха</p> 12 дни след сватбата, Памела и Питърс се разделиха  Незрящи би трябвало да платят непостижими суми, с цел да имат ток Незрящи би трябвало да платят непостижими суми, с цел да имат ток  Колко вярна е информацията за трафика в Гугъл Maps Колко вярна е информацията за трафика в Гугъл Maps  <p>Хитовият сериал <span style= Хитовият сериал „ Една жена “ - роман за...  <p><strong>10-те </strong>незаменими <strong>качества</strong> на родените през <strong>февруари</strong></p> 10-те незаменими качества на родените през февруари Всичко от през днешния ден Виц на деня Лекарят споделя на здравната сестра в кабинета си: - Сестра, имам голяма молба към Вас. Моля Ви, престанете да пишете своите предписания за сладкиши по… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Съпругата на президента Радев: Държавната измяна дебне отвред Съпругата на президента Радев: Държавната измяна дебне отвред  Има ли заплаха левът да се обезцени Има ли заплаха левът да се обезцени  Британският Шиндлер, който избави хиляди деца от газовите камери   Учебник по история упрекна Централно разузнавателно управление на САЩ за атентатите от 11 септември Учебник по история упрекна Централно разузнавателно управление на САЩ за атентатите от 11 септември  Великият български публицист, който беше преведен на 37 езика Водещи вести  Изолираха в болничното заведение във Варна пасажер от Китай Изолираха в болничното заведение във Варна пасажер от Китай  Централата на „ Нове холдинг “ Фондация " Тракия ": Нищо няма да се изнася от сбирката на Божков  <p><strong>Разследват учителка</strong>, предиздвикала възпитаници да <strong>плюят по съученик</strong></p> Разследват учителка, предиздвикала възпитаници да плюят по съученик  Павел Колев Какво ще се случи с ПФК „ Левски ” след арестите в ОАЕ  <p>Предпазва ли ни маската от вируси</p> Предпазва ли ни маската от вируси  Пълен поврат, след санкциите жителите на „ Кармен ” почистиха Пълен поврат, след санкциите жителите на „ Кармен ” почистиха
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР