България днес Водата, която извира от планината и се влива точно

...
България днес
Водата, която извира от планината и се влива точно
Коментари Харесай

Дете прогледна, след като изми очите си с вода от наша църква

 България днес Водата, която извира от планината и се влива тъкмо под олтара на църквата ни, като се изключи че е светена, е и лековита. Това показа Данаил Георгиев, индивидът, който от три години стопанисва църквата " Свети Никола " в село Алино, Самоковско. Той споделя, че от попа на селото Любомир Мишков е чувал за чудеса, при които са прогледнали заболели, а деца, кръстени като бебета в църквата, не боледуват до 7-годишни. Затова те идват всяка година с майките си да възпламенят свещ в храма. Водата в него обаче не бликва всеки ден, като че ли с цел да подсети, че за чудото се изисква самообладание.

" Скоро най ме потресе едно детенце, което откакто си изми очите, на другия ден майка му сподели, че е прогледнало, а имаше проблеми преди този момент ", показа Георгиев. Той добавя, че през годините много народ е опитвал водата, която блика в църквата, а две дами от селото даже се излекували от онкопроблеми с корема.

" Но тази вода не е всеки ден там. Ето от време на време лятото я имаме, различен път - не. Господ й диктува кое по кое време ", споделя Данаил. Неслучайно в предишното са наричали Алино Малката Света гора. Може би няма друго село, към което да има толкоз оброчища и свещени места. Броят на светите места е девет - " Св. Георги ", " Св. Илия ", " Св. Троица ", " Св. Спас ", " Св. Атанас ", " Св. Тодор ", " Св. Богородица ", " Св. Рангел " и " Св. Никола ", споделя Георгиев.

Според него мястото е извънредно мощно като сила, даже има именит случай, за който хората описват. " По времето на турско иго един башибозук стрелял в кръста и изругал християнската религия. Дни по-късно се разболели децата му. Сънувал той, че повода е поруганата от него религия. Влязъл в църквата, затворил се и с дни не излизал оттова. Постел и се молил Бог да му елементарни за злината. Като излязъл, видял, че децата му са здрави. Това е легенда, която знаем от старите хора. А можем и да кажем, че никой в никакъв случай не е крал от нашия храм, вярващи са съселяните ни ", изясни още Данаил Георгиев.

Самата черква " Свети Никола " е основана през 1539 година. " И други истории имаме - едната е да вземем за пример, че черквата е правена на два пъти. Първият път е била издигната докъм свода и тя се срутила. За да не се повтори същото, майсторите решили да вградят сянката на някоя алинска красавица. Когато една от дамите донесла обяда, майсторът скрито измерил сянката й и навръх същото място сложил камък със същите размери. Така градежът издържал и църквата била издигната. Друго поверие споделя, че самото изграждане и изографисване на черквата било подето и заплатено от популацията на селото. Но имало и небогати хора, които не могли да се оправят. Затова 13 фамилии са се изселили в Македония, където образували населено място под името Алинци ", споделя през днешния ден Даниел Георгиев.

Освен него за развиването на селото се грижи неуморно и Момчил Чалъков, който провежда фолклорния хор, а с танците и песните алинци показват себе си освен у нас, само че и на интернационалните състезания, написа " България Днес ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР