България Десетки опарени: Вместо елегантно палто - евтино яке Подадени

...
България Десетки опарени: Вместо елегантно палто - евтино яке Подадени
Коментари Харесай

Десетки опарени: Вместо елегантно палто - евтино яке

България Десетки опарени: Вместо елегантно палто - на ниска цена яке Подадени тъжби има в съвсем в цялата страна 28 ноември 2019, 10:23  Десетки опарени: Вместо елегантно палто - на ниска цена яке
Десетки опарени: Вместо елегантно палто - на ниска цена яке
 Деца убиха възрастен мъж. Майката: Било е самозащита
Деца убиха възрастен мъж. Майката: Било е самозащита
 Без банкет на незабавни случаи в педиатрията, какво следва
Без банкет на незабавни случаи в педиатрията, какво следва
 Валери Симеонов: Не е заслужено, не съм този дявол, който ме разказват
Валери Симеонов: Не е заслужено, не съм този дявол, който ме разказват
 Кой е виртуалният ухажор, взел 1 милион от банковата служителка
Кой е виртуалният ухажор, взел 1 милион от банковата служителка
 Дъждът стопира за малко, по кое време ще вали сняг
Дъждът стопира за малко, по кое време ще вали сняг
 Продължава следствието в
Продължава следствието в " Пирогов "
 Силно земетресение в Албания
Силно земетресение в Албания

есетки потърпевши алармират за машинация в интернет: поръчваш елегантно палто, получаваш яке-менте за няколко лв..

Само за 10 дни излъганите са над 100. А за казуса алармират във конгреси и групи в обществените мрежи.

Подадени тъжби има и в районните ръководства на полицията съвсем в цялата страна.

Продажбите се правят през група във Фейсбук, в която се оферират палта и елеци от натурален косъм.

"Това е цялостна машинация. Поръчваш едно, получаваш друго ", описа пред NOVA Светла Иванова от Първомай, която е пострадала.

"След като отворих пратката, видях, че не е това, което поръчах. Едно черно китайско яке. Не съм единствено аз – има доста, доста такива пострадали ", споделя Иванова.

Сред тях е и жена от Варна, която избира да остане анонимна, тъй като се опасява от измамниците. Излъгана е по същата скица, макар че в началото ниските цени на първокласните палта във Фейсбук групата я усъмняват.

С празни и вързани ръце след лъжлива онлайн търговия

"Бяха пуснали палта на промоция за 190 лева с подарък блузка. Всички дами знаем, че палтата от натурален косъм стартират от 400 лева нагоре. Въпреки всичко се подлъгах и взех решение да поръчам ", споделя пострадалата.

Резултатът е същия: дрехата в пратката по нищо не наподобява на поръчаното зимно палто.

"Първо видях, че цветът е друг, а по-късно, че е шушляк. Не посмях дори да го подвигна и се обърнах към служителя да ревизира дали не е объркана пратката с на някой различен ", споделя пострадалата.

Двете дами вършат многократни опити да се свържат с продавача. Но на вятъра. Единственият контакт с него, става известно, е чат месинджъра в самата Фейсбук страница за продажби.

Така схващат, че са излъгани. И стартират да търсят в интернет отзиви и на други консуматори. Бързо попадат на десетки мнения с предизвестия на още излъгани под фотосите, в които търговците атрактивно показват сякаш първокласните палта. Негативните отзиви обаче се трият незабавно.

Затова Яна взема решение да сътвори затворена Фейсбук група, в която прибавя всички, предизвестили за измамата до този миг.

В групата споделят отзиви за измамата и предизвестяват за схемата.

Всички колета идват от един и същи куриерски офис във Варна. Това излиза наяве от етикетите върху пратките, които пострадалите разгласяват. Имената на изпращачите също са едни и същи – Илия Илиев и Ани Камоева. А телефонният номер, оставен на кутиите, постоянно е един. Оказва се обаче, че той е неактивен.

Така всеки опит на неудовлетворен консуматор да се свърже с търговеца приключва с блокиране на профила му.

Непознати уеб сайтове източват банковите ни сметки

Екип на NOVA също опита да открие по телефона мнимите продавачи, само че удари на камък.

В офисите на куриера във Варна, откъдето се изпращат проблематичните колета, също неведнъж получават сигнали от ужилени клиенти. Но и там са с вързани ръце, защото нямат право да отхвърлят колета. Освен това пазят загадка на кореспонденцията и нямат право да издават кой стои зад мистериозните кутии с шушлякови якета. В складовете им постоянно залежават върнати колета от недоволни получатели.

Излъганите дами търсят подпомагане и от контролните органи. И там обаче, става известно, правата им не са предпазени от закона, защото се пазари от Фейсбук група, а не от регистриран онлайн магазин. В Комисията за отбрана на потребителите имат няколко тъжби от пострадали против тайнствените търговци.

Нов тип измами дебнат във Facebook

"Там сме открили, че изпращачът на тези якета е физическо лице и следователно ние не можем да се намесим. Законът не се ползва в такива случаи, когато става въпрос за отношение сред две физически лица ", изясни Христо Трендафилов от КЗП.

В такива случаи инспекциите на контролните органи удрят на камък, защото мъчно може да се открие кой стои насреща.

Според юрист Георги Димитров при този вид машинация става дума за компютърно закононарушение, което би трябвало да се преследва от закона.

"Очевидно приказваме за проведена незаконна активност. Заблуждава потребителя да похарчи някакви средства, а не се доставя обещаното. И това е редовно, а не еднократно, т.е. това е закононарушение от общ темперамент и предстои на наказване - отнемане от независимост. Ако те самите станат жертва на измамническо държание – без съмнение би трябвало да адресират правозащитните органи и прокуратура, тъй като това са лесни способи, които се употребяват от недобросъвестни лица, с цел да завоюват от всеобщата илюзия ", съобщи юрист Георги Димитров.

Помощ от полицията към този момент са търсили огромна част от пострадалите. От районното ръководство в Пазарджик, където са постъпили няколко тъжби, споделят, че към този момент тече инспекция. И търсят подпомагане на полицията във Варна, откъдето се изпращат пратките. Според някои специалисти обаче тези инспекции са дълги и безрезултатни. Особено когато става дума за по-малки суми.

Как да предпазим парите в банковата си карта

"Там нещата се случват прекомерно постепенно заради обстоятелството, че те не разполагат към момента с такива технологии, че да могат да проследят от кое място идва изпращача ", изясни Пейо Майорски от Асоциацията за отбрана на потребителите.

Битката на пострадалите може да продължи и в съда – като заведат каузи. Само по този начин могат да желаят обезщетения за измамата, поучава юрист Димитров.

Докато потребителите чакат помощ от институциите – не би трябвало да се доверяват на колета с предплатено заплащане при покупки в интернет, поучават специалистите.

Справка за търговеца можем да създадем и в регистъра на Национална агенция за приходите, където към този момент има регистрирани над 17 000 легални онлайн продавачи. Ако този, от който желаеме да купим следващата атрактивна стока, не попада в листата, прекомерно евентуално е да се превърнем в следващата жертва на машинация в мрежата.

През последните дни групата неведнъж сменя името си, тъй че внимавайте, когато попаднете на атрактивни предложения за първокласни палта от натурален косъм в мрежата.

Рискът да сте следващата жертва е огромен.

За какво да внимаваме по време на "Черния петък "

Голям растеж на подправените онлайн магазини

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР