България да влезе в Шенген без повече отлагане. За това

...
България да влезе в Шенген без повече отлагане. За това
Коментари Харесай

ПЕС в официална позиция: Ще продължим да се противопоставяме на руската агресия по всички възможни начини

България да влезе в Шенген без повече отсрочване. За това прикани Партията на европейските социалисти с резолюция, призната единомислещо от конгреса, който се организира в Берлин. В документа се показва безапелационна поддръжка за участието на България в Шенген. " Искаме да защитим и насърчим Шенгенското съглашение, което е едно от най-големите достижения на Европейски Съюз, и да забележим Румъния, България и Хърватия като част от него без отсрочване ", записаха социалистите в резолюцията.
 
Призивът беше признат в текста от 33 партии-членки на лявото политическо семейство, от които 13 са ръководещи или част от ръководещата коалиция в страните си. В резолюцията са написани проект за Европейски пакт за налична сила и обществена кохезия, апел за обективен Зелен преход, като излаз от енергийната рецесия, както и оферти за понижаване на неравенствата и гарантиране на работните места в Европейски Съюз.
 
Централно място в резолюцията, озаглавена " С кураж за Европа: да изведем Европа от рецесиите ", заема самодейността за Европейски пакт за налична сила и обществена кохезия. Социалистите оферират редица ограничения, измежду които взаимни публични поръчки, адаптиране на разпоредбите за държавна помощ, преразглеждане и контролиране на енергийния пазар, както и основаване на всеобхватна европейска инфраструктура за предпазване на сила. Така щели да се овладеят неустойчивостта и спекулациите, а сметките за сила да бъдат дейно понижени. Сред плануваните начинания е и продължаването на Инструмента за поддръжка против рисковете от безработица (SURE), който беше прибавен сполучливо по предложение на ПЕС по време на Ковид рецесията и обезпечи финансова помощ в размер до 100 милиарда евро за държавите-членки.
 
Като част от неотложните ограничения в областта на обществената политика, ПЕС предлага осъществяване на Социален конгрес на високо ниво два пъти годишно, включването на Протокол за обществен прогрес към Договора за Европейски Съюз, както и Европейски закон за битка с бедността, който да задължи Европейски Съюз и неговите държави-членки да работят за цялостното премахване на бедността в Европа до 2050 година Според европейската левица, рецесията с войната в Украйна ясно демонстрира, " че инфлационната динамичност може да се отдаде по-скоро на цената и неустойчивостта на силата от изкопаеми горива, в сравнение с ограниченията за преход към система за възобновими източници ", а Зеленият преход е още по-неотложен предвид на гарантиране на енергийната самостоятелност на Европейски Съюз.
 
По отношение на войната в Украйна социалистите осъждат съветската експанзия и показват взаимност с украинския народ, като декларират, че отрицателните последствия и цената от спора не би трябвало да бъде плащани от най-бедните. Ще продължим да се противопоставяме на съветската експанзия по всички вероятни способи, пишат социалдемократите в резолюцията. И изясняват, че солидарността с украинския народ е знак на полезности като независимост, народна власт и съществени права. ПЕС осъжда противозаконната, неоправдана и непровокирана експанзия.
 
Очевидно е, че свободата и равенството могат да бъдат защитавани и насърчавани единствено със мощен, обективен и обединен Европейски Съюз. Ясно е също по този начин, че войната се отразява на всекидневието на европейските жители посредством по-високи цени на храните и силата, нарушени вериги за доставки и доста други аспекти. Трябва да подсигуряваме, че ще преодолеем неравенствата и че най-бедните няма да са тези, които ще платят най-високата цена. Европа би трябвало да се възползва от този подтик, с цел да се трансформира в Съюз, който предлага разцвет на своите жители и е подготвен за провокациите на нашето време, в това число посредством повече интеграция и повече съдействие. Времената на промени и провокации са времена за единение и решителни дейности.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР