България да се включи в съвместно учение на НАТО с

...
България да се включи в съвместно учение на НАТО с
Коментари Харесай

България може да се включи в учение на НАТО с батальон до 1000 души: Янев

България да се включи в взаимно обучение на НАТО с един батальон от не повече от 1000 души ще предложи на държавното управление министърът на защитата Стефан Янев. Това заяви самият той в предаването "Денят стартира " на Българска национална телевизия. По думите му, позицията на България за напрежението сред НАТО и Русия би трябвало да пази националния интерес с цялостното схващане на обстановката и на стадия на развиване на българската войска.

Позицията ни би трябвало да е съобразена с целия пакет от дипломатически старания, както и с опцията да се укрепят военните сили на България. Затова, съгласно Янев, употребявайки рецесията, можем да използваме и опциите от нея като се даде опция на българските въоръжени сили да се развиват посредством повече тренировки и участия в учения, които носят потенциал.

Стефан Янев посочи, че във връзка с рецесията сред Русия и Украйна дипломацията не е завършила, тя има своето място и всички старания, в това число и на военните, са ориентирани към това да дадат късмет на дипломацията и да се избегне спора. Янев добави, че оценката на обстановката се мени с дни и с часове. Според него даже да се приказва, че заплахата е неизбежна, е допустимо тази изразителност да е част от дипломатическите старания на едната или другата страна в опит да получи по-добри резултати на договарянията.

По мотив присъединяване на изтребители от Испания и Нидерландия в защитата на въздушното ни пространство Стефан Янев съобщи, че това е част от по този начин наречения взаимен еър полисинг - процедура, която се ползва от дълго време в границите на НАТО. Това не е първият път, в който тя се ползва и у нас като към този момент сме получавали сходна помощ от Италия и Съединени американски щати.

Министърът на защитата отхвърли да разяснява изявления, съгласно които България не била съгласна да разположи американски бойци на територията си, само че била подготвена да одобри френски. По думите на Янев, в случай че се водят сходни диалози, те биха били на военно-техническо равнище. На политическо равнище сходно нещо не е обсъждано, безапелационен беше той.

През март или април Министерството на защитата чака от Съединени американски щати оферта за нови 8 изтребителя. Дали те ще бъдат закупени на по-ниска или на по-висока цена по отношение на първата група американски изтребители зависи от съответния пакет, който бъде контрактуван, добави Янев.

Приоритет за тази година остава модернизацията на сухопътните войски, посочи министърът на защитата. Предвижда се нарастване на заплатите на военнослужещите, само че към момента не е ясно с какъв брой. Приоритет за министерството са хората в армията, работната им среда и оборудването, смисловото превъоръжаване и построяването на качества, посочи още министърът.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР