България чества 172 години от рождението на патриарха на българската

...
България чества 172 години от рождението на патриарха на българската
Коментари Харесай

Честваме 172 години от рождението на Иван Вазов

България празнува 172 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. В родния му град Сопот годишнината стартира с тържествена литургия в черквата „ Св.св. Петър и Павел “.

През целия ден с разнообразни прояви съгражданите на Вазов ще си спомнят за живота и творчеството му, отдавайки респект към духовното завещание на писателя. В Къща музей „ Иван Вазов” ще бъдат наградени лауреатите от осмия Национaлен конкурс „ Вазовата България “, а следобяд от 17,30 на същото място локалните и гостите на града ще могат да се срещнат и беседват с носителите на Вазовата премия за литература тази година, на журналистическа премия „ Съба Вазова “ и на „ Детска Вазова награда”.

Кулминацията на тържествата е на площада с името на Иван Вазов, където вечерта е проведен празничен концерт с присъединяване на Националната гвардейска част.

Националният книжовен музей и къща музей „ Иван Вазов “ в столицата също ще отбележат годишнината с празненство от 11:00 часа пред паметника на Вазов в градинката на столичния храм „ Света София “.

Думи на благодарност и респект към националния стихотворец ще произнесат Атанас Капралов –директор на Националния книжовен музей, Боян Ангелов – ръководител на Съюза на българските писатели и Васил Василев – шеф на Народен спектакъл „ Иван Вазов “.

Рецитал по стихове на поета ще извърши Йоана Николаева, ученичка от Певческа школа „ Стефан Кънев – Калинка Згурова “

Поетът е роден 9 юли 1850 година в Сопот и умира на 22 септември 1921 година в София, като през целия си живот постоянно е носил България в сърцето си. Тя му отвръща със същото, а той и неговото творчество са неделима част от българщината и самосъзнанието на българите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР