България чества 114 години независимост. На днешния ден в църквата

...
България чества 114 години независимост. На днешния ден в църквата
Коментари Харесай

Търновчанин се възмути: Самотното ми знаме, иначе статуси и бой в гърдите...

България празнува 114 години самостоятелност. На днешния ден в църквата " Свети 40 мъченици " във Велико Търново княз Фердинанд афишира независимостта на България и по този начин се поставя завършек на политическата и финансова взаимозависимост от Османската империя, наложена с Берлинския контракт.

Още в ранни зори хората се събраха в храм " Свети 40 мъченици ", където беше обслужена литургия. В нея присъединяване взе и търновският митрополит. След това множеството потегли на шествие към хълма Царевец. Там беше повдигнат тържествено българският байрак, а по-късно бяха сложени венци и цветя. 114 години по-късно думите на княз Фердинанд още веднъж бяха чути в двора на историческия храм " Св. 40 мъченици " в подножието на Царевец.

В остарялата столица Велико Търново се събраха стотици хора от цялата страна, с цел да отдадат респект към личностите, взели участие в оповестяването на България за самостоятелна страна.

Едно, единствено едно знаме бе издигнато на улица " Бачо Киро " в Търново, а този факт възмути гражданин на града. В обществената мрежа Facebook той показа фотография на поставено от него знаме и написа: " Самотното ми знаме на улица " Бачо Киро ". Иначе статуси, постове, пердах в гърдите... Търново било велико. Може би, само че търновци не са... "

Публикацията на Йордан Радославов провокира лъвина от мнения. Яница Григорова се обърна към създателя на поста с думите: " Къде е логиката на сравнението кой какъв е? ", а различен консуматор написа: " Няма логичност, просто заключение: не си закачил знаме - не си популярен търновец ".

На тези мнения Радославов отговори по този начин: " По време на празник хората си вадят знамената. Преди пети или шест години иваше най-малко двадесет. Сега е едно. Признак на съпричастност с празника. Не е у нас, а в целия свят. В доста страни дори непрекъснато си ги държат на пилони. "



Според Цанка Кръстева на днешния ден от всяко жилище би трябвало да се вее българското знаме. Тя споделя, че подобен национализъм е виждала в Гърция и е останала мощно впечатлена от този факт.

" Гръцките флагове се вееха като гора - от жилища и публични здания, без да е имало специфичен празник! Страхотни патриоти! При нас не е по този начин - може би българинът се умори от всички проблеми, които го натискат и даже през днешния ден не му е до флагове! ", написа още Кръстева.

Друго флагче от хартия също развълнува потребителите в мрежата. Пламен Манчев споделя фотография на пренебрегнат български байрак, леко изгорял, и написа: " Народе? ". 

" Все още не мога да проумея, що за човек би трябвало да си... Точно на днешния празник, с цел да се направиш на забавен вадиш пари от джоба си и си купуваш знаме, а в първия комфортен миг, отвън тълпата, го палиш и захвърляш показно на земята. Нямам думи! ", безапелационен е Манчев.

А ето какво гласи и коментар под обявата със захвърленото знаме: " Тук във ФБ всички сме огромни, изключително на празници! Не от дълго време на един фестивал, на едно място, няма значение къде, в благата ни татковина, станах очевидец на това, какъв брой почитаме страната си и знаците, които я показват пред света! Както е редно в един момент зазвуча националният химн, малко на брой хора насядали или налягали по поляната станаха прави, други си щъкаха напред-назад все едно, че не чуват! Тъжно, доста тъжно! ".

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР