България блокира старта на преговорите за еврочленство на Република Северна

...
България блокира старта на преговорите за еврочленство на Република Северна
Коментари Харесай

Юлиан Ангелов: Македония не може да влезе в ЕС като държава, сипеща омраза и обиди към България

България блокира старта на договарянията за еврочленство на Република Северна Македония. София упорства Скопие да извършва Договора за добросъседство и да се решат противоречивите въпроси сред двете страни.

Антибългарските настроения в Република Северна Македония датират след 1944 година, когато страната става част от Югославия, само че тогава това е държавна политика, а през последните три десетилетия постоянно тази остаряла политика на Югославия се претопля, с оглед най-много на вътрешнополитически проблем - когато има избрана рецесия в страната, по този метод политическите функционери там очевидно смятат, че по този начин е най-правилно да натрупат политически дивиденти, което за нас като страна е неприемливо. Това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия Юлиан Ангелов, народен представител от Обединени патриоти - Вътрешна македонска революционна организация.

"Македония не може да влезе в Европейски Съюз като страна, която сипе ненавист и обиди към България и българския народ, при все това популацията на днешната Република Северна Македония са хора, които са потомци на българи ", акцентира Юлиан Ангелов.

"Позицията на Българска социалистическа партия е ясна: не са налице задоволително условия да позволим на Република Северна Македония да стартират договаряния ", уточни Петър Витанов, евродепутат от Българска социалистическа партия.

Посочи, че има редица двустранни въпроси, един от най-съществените е коментираният език на ненавист, които са още неразрешени. Винаги сме подкрепяли европейската интеграция на Република Северна Македония, тъй като това е стъпка към гарантиране на мира, на стабилността, на икономическия разцвет, само че тя не може да става за сметка на националното единение на България и за сметка на историческата памет и на нашите предци.

"Но за какво се стигна до тук? Ние подписахме един контракт за добросъседство и другарство, който създаваше нужния инструментариум да сложим на нова основа нашите връзки с Република Северна Македония. За страдание българското държавно управление не съумя пълноценно да се възползва от него. В този контракт за пръв път беше дефинирано понятието "обща история ", планува се основаването на мултидисциплинарната комисия, която да реши историческия въпрос. Този контракт беше основанието, което можеше да влезе в преговорната рамка с Република Северна Македония - осъществяване на двустранни контракти за добросъседство ", акцентира Петър Витанов.

И попита Юлиан Ангелов, като представител на ръководещите, за какво няма това изискване за осъществяване на двустранните контракти. По думите на евродепутата държавното управление е показало изтощение и неспособност да се оправи с тези проблеми.

През март българското държавно управление даде зелена светлина за начало на договарянията с Република Северна Македония и заблуждаваше обществото, че няма проблем с осъществяването на контракта и по тази причина западните ни сътрудници бяха изумени, и това сложи и Борисов в интернационална изолираност, съобщи Петър Витанов.

"Този контракт беше направен от това държавно управление, работено е по него доста години, само че последният му вид с всички ремонти, с всички неща, които пазят националните ползи на България, беше изработен от това държавно управление ", акцентира Юлиан Ангелов.

Припомни, че Българска социалистическа партия е подкрепило и контракта, и рамковата позиция на държавното управление, и декларацията на Народното събрание.

"Но вие още веднъж гледате да черпите дял от проблемите, които българското държавно управление и болшинството се пробва да реши с нашата западна съседка ", уточни депутатът от Вътрешна македонска революционна организация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР