България блокира началото на преговорите на РС Македония с ЕС,

...
България блокира началото на преговорите на РС Македония с ЕС,
Коментари Харесай

Захариева: 30 години политическият елит в Скопие толерираше езика на омразата


България блокира началото на договарянията на районен съд Македония с Европейски Съюз, до момента в който не изостави езика на омразата към всичко българско.

Това съобщи вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в изявление за Ефе, съобщи БГНЕС.

Според нея връзките сред България и районен съд Македония би трябвало да имитират тези сред Испания и Латинска Америка.

„ Проблемът с историята е, че неверните и лъжливи тълкования на събития, хора и случки имат непосредствено отражение в настоящите събития и това поражда „ език на ненавист ” и отрицателна акция против България и българите, нещо, което е безусловно неприемливо за нас “, изясни Захариева.

Вицепремиерът също упрекна македонския политически хайлайф, че са прекарали последните 30 години от независимостта си от Югославия, „ да подтикват и толерират този език на ненавист “, нещо, което в последна сметка е повлияло на елементарните хора в страната.

България в никакъв случай не е отричала правото на битие на македонската страна, нейния суверенитет и желанието да назовават езика си, както желаят. Но всичко това не би трябвало да бъде за сметка на неистини и отказване на метода, по който нацията е основана, акцентира Захариева.

Министърът, да вземем за пример, удостовери, че учебниците „ образоват в ненавист и е казано, че всички българи са фашисти “, по отношение на това, че България е била съдружник на нацистка Германия, окупирала Македония по време на ВСВ.

„ Взимам образеца на Латинска Америка: фактът, че аржентинците и чилийците приказват испански не ги прави по-малко аржентинци и чилийци. Фактът, че те имат обща история до един даден миг не понижава суверенитета им през днешния ден. Точно противоположното, сближава ги “, направи съпоставяне външният министър.

Така, тя удостовери, че както Испания е най-големият покровител на това Европейски Съюз да е по-близък със страните от Латинска Америка, по този начин България е първата страна, която признава независимостта на Македония през 1991 година, както и че сложи на дневен ред европейската вероятност на страните от Западните Балкани по време на президентството си през 2018 година

България също твърди, че Македония е спряла да извършва Договора за добросъседство и другарство, утвърден през 2017 година и че той съдържа основаването на комисия, която да посочи историческите въпроси, която е постигнала прогрес по някои въпроси, само че е парализирана сега от разногласия за битката против османската окупация в края на века XIX.

„ РСМ има стабилен опит в неспазването на двустранни съглашения “, подлага на критика Захариева.

Министърът увери, че от влизането на Македония в НАТО предишния март, спазването на всички области на съдействие, от стопанската система до инфраструктурата или образованието, на съглашението за съседство е забавено.

Друга тревожна точка за България е опцията за македонски териториални искания и изказванията й за съществуването на македонско малцинство в България.

“Това е следващият опит за деформиране на историята, който основава основа за иредентизъм. А страни като Испания, да вземем за пример, чудесно знаят заплахата, която произтича от иредентизма ”, акцентира тя.

След превъзмогването на гръцкото несъгласие за влизането на РСМ в Европейски Съюз и НАТО, откакто Скопие се съгласява да добави Северна към името си, България е единствената държава-членка на Европейски Съюз, която има неразрешени двустранни въпроси с РСМ.

Попитана дали европейските ѝ сътрудници схващат позицията ѝ, министърът напомни, че Гърция също не е била разбирана през 15те години, в които е поддържала своето несъгласие.

„ Всички тези условия са включени в Договора от 2017 година, които Скопие просто би трябвало да съблюдава, акцентира Захариева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР