Българите заслужават да върнат на трапезата си качествените родни плодове,

...
Българите заслужават да върнат на трапезата си качествените родни плодове,
Коментари Харесай

ПП-ДБ: Има как до всеки дом да достига качествена българска храна на ниска цена

Българите заслужават да върнат на трапезата си качествените родни плодове, зеленчуци, месни и млечни артикули. В на коалиция " Продължаваме Промяната - Демократична България " дребните и междинни ферми у нас стават народен приоритет, акцентират от политическата групировка.

Обединението ще поддържа българското произвеждане на качествени, разнородни и чисти храни с съответни политики, тъй че България още веднъж да стане значим производител и експортьор, а до българската софра да доближават по-качествени храни на по-ниски цени.

Преди години страната ни е била значим експортьор, а в този момент внасяме 50% от доматите, 70% от месото, 45% от яйцата и 30% от млякото. През последните десетилетия ръководещите в България изоставиха родните производители, като задушиха развиването им с лобистки и недомислени политики, корупция и източване на еврофондове за земеделието.

Една от най-важните аргументи цената на съществени хранителни артикули в България да е по-висока, в сравнение с в Европейски Съюз, е точно високото равнище на импорт. Анализите сочат, че като се спестят транспортните и логистични разноски и се съкратят веригите на доставки, цените ще паднат с 15%.

Другата основна причина за високите цени на питателните артикули сега се крие в регулатора Комисия за защита на конкуренцията, която по буквата на закона би трябвало да се бори дейно със спекулата, само че действително бездейства. Съставът на Комисия за защита на конкуренцията в този момент е напълно доминиран от доближени на ГЕРБ, в това число по роднинска линия.

Всичко това може да се промени и още веднъж българите да се изхранват с качествени плодове, зеленчуци, месни и млечни артикули, родени и създадени от плодородната ни и слънчева земя, считат от обединението.

Насърчаването на работата на дребните и междинни ферми е значима стъпка за възобновление на родното земеделие.

Според специалисти, в случай че фермерите продават стоката си непосредствено на българските пазари, цените ще паднат с още 20%.

Обединението " Продължаваме Промяната - Демократична България " възнамерява да се пренасочат европейските средства към дребните и междинни ферми. Ще се следва политика за нулева приемливост към корупцията, която дълги години ощетяваше честните производители с източване на средствата за земеделие към другарски кръгове на ръководещите 12 година страната ни. Сега има воля да има повече дотации за дребни и междинни производители на мляко, месо, плодове и зеленчуци. Ще помогнем на фермите да модернизират производството си, с цел да са по-ефективни, както и да се кооперират, с цел да могат да създават на по-ниска себестойност.

В управническата стратегия на ПП-ДБ е планувано да се насочат вложения към поливни системи за поддръжка на поливното земеделие в главната животновъдна инфраструктура, фуражното и оранжерийното произвеждане. Българските детски градини и учебните заведения ще имат опция да се доставят предпочитано с пресни храни локално произвеждане, с високо качество и без пестициди, на най-хубавата цена.

Планира се и въвеждането на дълготрайна тактика за развиването на селските региони, с цел да се навакса огромното закъснение от последните десетилетия. Ще се обезпечи еднакъв достъп до конкурентен и почтен пазар на всички производители на храни. Държавата ще се погрижи за българските ферми по този начин, както трябваше да го направи доста от дълго време, в това число и с ограничения за запазване на земеделската продукция от похищения.

Има по какъв начин качествените български храни да се върнат в всекидневието на българите. Това включва и мощна политическа воля да се постави завършек на рекета и фаворизираните компании.

Стриктно ще се следи да не се отпуска контролът по границите, който беше затегнат по време на кабинета " Петков ", тъй че вносни плодове и зеленчуци, които не дават отговор на стандартите за сигурност и качество, да не стигат до магазините.

За да има същински действителни ограничения против спекулата, след сформиране на постоянно държавно управление, обединението ПП-ДБ възнамерява да подмени състава на Комисия за защита на конкуренцията , с цел да " може Комисията да проработи по написаните правила и в полза на обществото ".

Обединението " Продължаваме Промяната - Демократична България ", подкрепено от " Обединени земеделци ", Български земеделски народен съюз и десетки цивилен придвижвания заявяват, че имат волята да обезпечат условия родната продукция да радва с качеството си всяко семейство. " Има по какъв начин това да стане с ясни и транспарантни политики, както и с съответно ориентиране на финансирането за построяването на съвременни ферми ", акцентират от обединението.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР