Българите зад граница дават надежда и ни зареждат с оптимизъм,

...
Българите зад граница дават надежда и ни зареждат с оптимизъм,
Коментари Харесай

Румен Радев на освещаване на български храм в Южна Африка


Българите зад граница дават вяра и ни зареждат с оптимизъм, тъй като потвърждават, че без значение какъв брой са надалеч от Родината, могат да бъдат задружни и дружно да реализират доста. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към наши сънародници в Република Южна Африка.

Поканен от Сдружението на българите, президентът участва в Мидранд на освещаването на първия български православен храм в страната " Св. Иван Рилски ". Църковно-религиозната работа беше отслужена от Старозагорския митрополит Киприан и архиепископа на Претория и Йоханесбург Дамаскин.

" Уверен съм, че това свято място ще бъде все по-силен нравствен и привлекателен център за всички българи от района ", сподели президентът.

Държавният глава подари два настолни свещника на отец Йонко Иванов, който към този момент 13 години е нравствен лидер на българите в Република Южна Африка.

В словото си президентът изрече признателност на българската общественост , на Сдружението на българите за труда по построяването на храма.

Вашият персонален триумф тук е триумф и за България, сподели още Румен Радев. Той открои и поддръжката на българската страна за построяването на храма, в лицето на няколко държавни управления.

" На хиляди километри от България, нашите сънародници в Република Южна Африка не престават да пазят българската просвета, дух и обичаи, възпитават децата ни в любов към България и към българския език ", сподели още президентът Радев, който посети и българското неделно учебно заведение " Слънчо ". Над 30 деца се образоват в него и в открития през 2018 година филиал в Кейптаун. Държавният глава подари на българското учебно заведение националния байрак и подари книги.

Президентът Радев акцентира още, че макар политическите турбуленции, България се развива и върви напред.
 Радев за партньорство в Южна Африка, желае такова и с района на Юг от Сахара
Радев за партньорство в Южна Африка, желае такова и с района на Юг от Сахара

Президентът е в Претория, където се срещна със Сирил Рамапоза
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР