Българите явно гледат с носталгия към миналото, но и с

...
Българите явно гледат с носталгия към миналото, но и с
Коментари Харесай

Българите с носталгия към миналото: Само 35% вярват, че живеят по-добре от родителите си

Българите очевидно гледат с носталгия към предишното, само че и с вяра, въпреки и плаха, към бъдещето. Лошата оценка на сегашното очевидно е тази, която дефинира и двете. 
Очакваният при българите негативизъм проличава в настройките към живота през днешния ден спрямо този в предишното. Разликата сред тези, които считат, че водят по-добър живот от поколението на своите родители (35%) и тези, които усещат живота си като по-лош спрямо този на родителите си (31%), е позитивна: 4 пункта. Но на фона на света и даже на не изключително въодушевената ни Европа тези 4 пункта са малко. Близки до нашата страна са оценките за живота през днешния ден в Молдова, Франция и Италия, които също не демонстрират забележителна картина. Нашите съседи от Северна Македония, Румъния, Гърция, Сърбия наподобяват по позитивно настроени към живота през днешния ден, демонстрира изследване на " Галъп ". 

За 27% от запитаните българи пък няма разлика сред живота им и този на предходното потомство. 7% у нас не могат да преценяват дали животът ни в този момент е по-добър от този на родителите ни.

Що се отнася до упованията за живота на новите генерации в страната ни, настройките са по-позитивни – както и в множеството страни по света, които правят оценка сегашното или предишното си зле. Особеност у нас е, че настройките за бъдещето на децата наподобяват (макар и минимално) по-позитивно в сравнение с настройките за качеството на нашия живот в този момент, съпоставен с този на предходните генерации.  У нас 37% чакат животът на децата през днешния ден да е по-добър от техния, 29% виждат в живота на днешните деца повече компликации, а 20% считат, че поколението след нас ще има същия живот като нашия. 14% не могат да преценяват. Така разликата сред позитивно и негативно настроените за бъдещето на децата през днешния ден е 8 пункта в интерес на тези, които чакат по-добър живот за поколението след нас.

По този индикатор страната ни се приближава до междинните позиции в самобитната ранглиста на позитивни и негативни настройки за живота на следващия ден, въпреки че въпреки всичко си остава в долната част.

Очаквано, близки до настройките в България са тези в Северна Македония, а и други страни от Източна и Централна Европа. Доста по-песимистични за бъдещето на децата през днешния ден пък са страни от Западна Европа като Франция, Германия, Италия и други

Размер на извадката и способ на регистрация:

Общо 60 724 души са интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна през интервала август-октомври 2022 година са интервюирани към 1000 души по метода „ лице в лице “, по телефона или онлайн. Участвалите в проучването страни са 64.

Статистическата неточност в проучването е в диапазон ±3-5% при поверителен период – 95%.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР