Българите в Италия ще могат да упражнят правото си на

...
Българите в Италия ще могат да упражнят правото си на
Коментари Харесай

Българите в Италия гласуват в 26 секции, само в 3 с машини

Българите в Италия ще могат да упражнят правото си на глас в 26 секции, като с машини ще се гласоподава в трите секции в Милано, където нормално гласоподават най-вече българи. Посолството ни в Рим провежда и вота в Малта.

В Италия, където по неофициални данни живеят 80 000 българи, ще работят с една по-малко секции по отношение на предходните избори през 2021 г.В дипломатическата ни задача в Рим са разкрити две секции за гласоподаване в консулската работа. Създадена е организация да не се образуват опашки и всички искащи да съумеят да подадат бюлетини. От общо 20 области в Италия са разкрити секции в 15. Попълнен е съставът на всички секционни изборни комисии.
-->
" Изключително сме щастливи, че нашите сънародници в Италия демонстрират огромен интерес към включване и в провеждането на избора и и съумяваме да окомплектоваме с задоволително хора всички наши секции, по тази причина желая особено да благодаря на нашите сънародници освен в Италия, само че и в Малта за тяхната огромна интензивност освен по време на гласоподаване, а при организацията и провеждането на гласуването ", разяснява Н.Пр. Тодор Стоянов, дипломат на България в Италия.

Кои са секциите, в които ще се гласоподава с машини?

" В трите секции в град Милано. Отделно, ние организираме и изборите в Малта, там също ще имат опция да гласоподават с машини. В Малта имаме две секции, те са в обитаемоте места Буджиба и Сейнт Джулианс. Там ще могат да гласоподават сънародниците ни от цялата страна. Статистиката демонстрира, че там гласоподават нормално сред 400-500 души ", добави Н.Пр. Тодор Стоянов, дипломат на България в Италия.

Не се чакат усложнения при работата с машините за гласоподаване.

" На предходните вотове, на които използвахме машини, изборите минаха умерено и нямаше никакви проблеми. Естествено, в случай че нещо се получи, има вид според член 269 от Изборния кодекс - при непреодолими външни условия машинният избор може да се размени с книжен. Успоредно с машините, обезпечаваме секциите и с бюлетини. "

Колко българи гласоподаваха предишния път в Италия и какъв брой очаквате да дойдат в този момент?

" На изборите през 2021 година гласоподаваха сред 4500-4100 души, като вотът малко по малко намаляваше. Сега чакаме отново да са над 4000 сънародници. "

В Пескара изборите за четвърти път ще са в общински център, както в множеството италиански градове.

" Нашата секция беше разкрита автоматизирано на тези избори. Получихме цялостно подпомагане както от посолството, по този начин и от кмета на Пескара господин Карло Маши. Очакваме бюлетините да дойдат в събота, ден преди вота, както всякога ", съобщи Силвия Георгиева, шеф на българското учебно заведение в град Пескара, член на СИК - Пескара.

В Италия няма засилени ограничения против коронавирус, а и италианските избори отминаха и не се чакат никакви усложнения пред сънародниците ни, които желаят да гласоподават.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР