Българите в Германия се вълнуват какво се случва в родината

...
Българите в Германия се вълнуват какво се случва в родината
Коментари Харесай

България има бъдеще – развитието на родината обсъдиха българи във Франкфурт с вицепрезидента Йотова

Българите в Германия се вълнуват какво се случва в родината им и по какъв начин се развива. Във Франкфурт на Майн близо три часа представители на българската общественост обсъждаха с вицепрезидента Илияна Йотова необятен кръг от тематики - от бавния имунизационен развой в България и усложнения достъп до здравна помощ в редица елементи на страната, през двата несполучливи опита за сформиране на държавно управление, нуждата от правосъдна промяна, до политиките за битка с обезлюдяването и задържането на младежите посредством повишение качеството на висшето обучение и адекватността му на пазара на труда.

В срещата участваха над 70 души, измежду които учители, ръководители на български сдружения, юристи, лекари, ИТ експерти, студенти. Българската общественост е добре интегрирана и високо ценена.

Тема на диалозите беше и Планът за възобновяване и резистентност. Вицепрезидентът посочи, че той е основа за развиването на стопанската система, а освен асимилиране на средства.

Сънародниците ни сложиха въпроса за признаването на българския за матуритетен език. Йотова изясни, че макар напъните на българските евродепутати, Европейската комисия не е изляза с общо решение, а такова би трябвало да се реализира на двустранно равнище. Вицепрезидентът постоянно слага въпроса при срещите си на високо равнище в другите страни, в това число и Германия.

От своя страна, посланикът на България в Германия Елена Шекерлетова посочи, че вицепрезидентът Йотова е трайно ангажирана с опазването и развиването на българската еднаквост в чужбина. Илияна Йотова е уверена, че укрепването на националната еднаквост става посредством опазването и разпространяването на българския език, посредством увеличение на културното въздействие на античната българска страна. Вицепрезидентът работи интензивно за връщането на изгубените позиции на българистиката по света. Илияна Йотова изрази вяра, че последващо постоянно държавно управление и парламент ще стартира работа по реализирането на нейната концепция за Български културен институт, който да усили културното въздействие на България по света и да събира сънародниците ни зад граница.

Посланик Шекерлетова, генералният консул във Франкфурт Антоанета Байчева и представителите на българската общественост благодариха на вицепрезидента за откровения диалог.

Илияна Йотова е във Франкфурт за откриването на българския щанд на Международния панаир на книгата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР