Българите свръхконцентрират богатсвото си в недвижими имоти. Това си личи

...
Българите свръхконцентрират богатсвото си в недвижими имоти. Това си личи
Коментари Харесай

Експерт: Българите свръхконцентрират богатството си в недвижимите имоти

Българите свръхконцентрират богатсвото си в недвижими парцели. Това си проличава от обстоятелството, че в случай че погледнем към % на " оимотеност ", близо 94% от българите имат лично жилище. Преди нас в Европа са единствено румънците. Това разяснява Д-р Боян Иванчев, учредител на невроикономиката в България, в първото издание на финансовия подкаст " ", кръстен на едноименното събитие, което Infostock.bg организира през октомври.

Дали заради народопсихологическите особености на българите, че ние, като нация, имаме податливост към недвижимата благосъстоятелност, или поради финансовите пирамиди от края на 90-те години, родните спестители насочват дребен % от спестяванията си към финансовите пазари, разяснява още Иванчев.
 До 300 000 евро за жилище с три спални: До какви равнища стигнаха цените на първокласните парцели в България
До 300 000 евро за жилище с три спални: До какви равнища стигнаха цените на първокласните парцели в България

При първокласни парцели се следи леко нарастване на цените

" Не малко българи изгубиха пари в тези пирамиди. Защо изгубиха? Защото тези компании обявяваха високи дивиденти и няколко пъти ги заплатиха, само че, може би при третото следващо заплащане, заплатиха в скъпи книги. От там стартира разпродажбата и стана ясно, че са пирамидални схеми. Тоест, че първите, да кажем, 100 индивида влагат в някакъв вид " златни акции ", да вземем за пример на Лекс. Следващите 1000 влагат в различен клас, и с техните пари се изплаща на първите вложители. Тоест, който влезе първи - изкарва пари, последните заплащат облагите. По това време, доста скоро след загубите, провокирани от пирамидите, минахме през интервал на хиперинфлация ", описа доктор Иванчев.

Той е безапелационен: пари могат да се изкарват и при прогресивен, и низходящ тренд, стига да има опция да се продава " на късо ": " Най-голямата разлика сред родния и другите пазари е, че нашият е доста плитък и не е ликвиден. Това значи, че има ограничаване в размерите, с които някой би могъл да търгува. При по-големи размери, той се обрича на тази неликвидност и, когато би желал да продаде по-голямо количество, има огромна възможност да не откри бид въобще, да няма цена " купува ". Или в случай че желае да купи, да няма предложения " продава ". Това плаши институционалните вложители ".
 Нидерландия изпадна в криза
Една от най-богатите европейски страни изпадна в криза

Това е петата по величина стопанска система в Еврозоната

Рецесията в европейски мащаб към този момент е доказана, уточни финансовият специалист. Според него при динамичност, сходна на тази досега, рецесията ще е по-скоро " мека ", а не " дълбока ", като през 2008 година

Ето какво разяснява специалистът по проблемите на съвременния трейдинг:

Някъде на уеб страницата на онлайн брокерите е написано какъв % от техните клиенти губят пари. И този % е сред 70% и 85% за другите платформи. Защо това се случва и какви са грешките, които ни ръководят, е цяла просвета. Това е търговия в изискванията на стохастична система. Когато този, който оперира в такава среда, няма задоволително опит и познания, той го приема като място за залагане. Както залага на спортни събития и други хазартни игри и разчита на шанс. Това е напълно неправилно, тъй като, в случай че можем да изчислим вероятността на рулетката при залагане на едно число, няма по какъв начин да изчислим вероятността къде ще бъде евро-долар след 10 минути. Имаме някакви насочни точки, равнище на поддръжка и други, размери, следим новините, кое е за $, кое е против $. Поради това, тази активност е извънредно комплицирана.

Резултатът от едно проучване на петгодишна търговия при един от капиталовите медиатори в България, от размер от, нещо като, 400 000 реда в ексел, демонстрира, че българските трейдъри губят два пъти повече пипсове, в сравнение с печелят. В същото време 60% от покупко-продажбите им са печеливши. Но общият резултат е отрицателен, тъй като облагата им е по-малка в пипсове, в сравнение с загубата. Загубата им е 2.11 пъти по-голяма, в сравнение с облагата.

Днешните начинаещи търговци са извънредно облагодетелствани от опциите на интернет и в това време не са. Преди 90-те години, беше цялостна фантастика някой да може да търгува на интернационалните пазари. Минималните
залози при подписване на покупко-продажби по телефон бяха 100 000 $. Сега, всеки в границите на половин час може да направи акаунт и да търгува, да прави фракционна търговия и да търгува с 300 лв., като купи, да вземем за пример, 20 разнообразни акции. Изключително са облагодетелствани, само че заради тази причина се правят и извънредно доста неточности, тъй като мислят, че е детска игра. Да не приказваме, че употребяват маржин търговия. Експеримент със скенер с доброволец сподели, че при хипотетични пари мозакът не взе участие при взимане на решения. Той се задейства единствено при търговия с действителни пари. Категорично търговията с демо-сметка няма безусловно никакъв смисъл.

Има нещо доста значимо за изкуствения разсъдък, което не се знае. Софтуерът на изкуствения разсъдък към момента се прави от хора. Когато един човек написа софтуера, в командите и рестриктивните мерки той вкарва личните си ирационални склонности. Хората това го вършат волно или несъзнателно. Така че изкуственият разсъдък демонстрира избрана ирационалност, само че той и системите, които ръководят пари, към този момент ръководят над 25 милиарда $. Те са по-добри, в сравнение с тези, които си мислят, че вложението е
залог. Така че тези, които не желаят да учат, не желаят да получават познания или си мислят, че тези книги " Как да стана трейдър за 3 дни " са верни, по-добре да влагат пари в асет мениджърски системи и фондове, ръководени от изкуствен интелект. Струва ми се, че от ден на ден изкуствен интелект ще навлиза в ръководството на парите, най-много поради това, че таксите за ръководство са минимални. Няма разноски от човешки труд и високи заплати в обичайните капиталови фондове.

Боян Иванчев през 1993 година стартира работа във ФБК София АД като брокер на фондовата борса. В разнообразни финансови институции поредно е дилър, основен дилър и шеф ръководство " Ликвидност и пазари ". През 2001 година ръководи портфейл от скъпи бумаги за над 80 млн. евро на външни пазари. В интервала 2005 - 2009 година е стопански консултант на заместител министър-председателя на Република България, понастоящем учител и в УНСС.

*Материалът показва персонално мнение и не трябва да се приема като съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР