Българите са най-скептични сред всички страни членки на ЕС, които

...
Българите са най-скептични сред всички страни членки на ЕС, които
Коментари Харесай

Евробарометър: България и Чехия са с най-ниска подкрепа за еврото


Българите са най-скептични измежду всички страни членки на Европейски Съюз , които към момента не са въвели еврото - България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция, сподели.

Сегашното държавно управление на страната се ангажира с приемането на еврото от 1 януари 2024 година Въпреки това 54% от българите сега са срещу въвеждането на валутата на Европейски Съюз.

" Във всички страни, като се изключи България, най-малко малко болшинство от респондентите считат, че еврото е имало позитивни последствия за тези страни, които към този момент го използват; тази цифра варира от 46% в България до 72% в Унгария ", се показва в анкетата.

55% от респондентите в седемте страни чакат, че въвеждането на еврото ще има позитивни последствия за тяхната страна, спрямо 41%, които чакат негативни последствия. Най-положителни са румънците (65%) и унгарците (60% ).

Около 60% от българите чакат отрицателни последствия . В Хърватия близо 50% от респондентите считат, че приемането на еврото може да има негативни последствия. Страната би трябвало да вкара валутата на Европейски Съюз на 1 януари 2023 година

Като цяло 60% от интервюираните са " За " въвеждането на еврото в тяхната страна. В Румъния мнението е най-положително (77% ), следвано от Унгария (69%). От друга страна, най-отрицателна е в България и Чехия (44%, и двете) и Швеция (45%).

Делът на респондентите, които считат, че страната им е подготвена да вкара еврото, остава невисок, като респондентите в Хърватия (37%) са най-склонни да считат, че страната им е подготвена, до момента в който най-нисък дял е в България и Унгария (и двете 23% ).
 Българска академия на науките скептични, че ще влезем в еврозоната през 2024 година
Българска академия на науките скептични, че ще влезем в еврозоната през 2024 година

Голяма е вероятността българската стопанска система да стагнира през 2022 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР