Българите са изключително положително настроени към македонците и Република Македония.

...
Българите са изключително положително настроени към македонците и Република Македония.
Коментари Харесай

Институт за политика: Българите са изключително положително настроени към македонците


Българите са извънредно позитивно настроени към македонците и Република Македония. България се възприема от нашите съграждани като мост на Република Македония към Европейския съюз. Това демонстрират данните от проучване на публичното мнение, осъществено от Институт за политика, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Нагласите на българите към македонците са извънредно положителни. Българите пазим близко, родно и топло отношение към Македония и македонските жители. Над 50% от интервюираните одобряват, че македонците са еднакъв или непосредствен с нас народ “, сочат данните от изследването, което е осъществено измежду 1000 пълнолетни българи от цялата страна. То е извършено в месеците след подписването на Договора за добросъседство от министър председателите Бойко Борисов и Зоран Заев, което стана на 1 август.

Също по този начин е регистриран деен продан на равнище бизнес, образование и туризъм сред двете страни. Това дава съображение на българите да считат, че „ България е мост на Македония към Европейски Съюз “.

Изследването демонстрира, че едно от най-наложителните неща, които би трябвало да бъдат свършени сред двете прилежащи страни, е организирането и провеждането на общи празнувания и празници и усилване на взаимните вложения.

„ Засилването на връзката на високо държавно ниво е тази, която е главен мотор на позитивната смяна. Ясните сигнали за почитание, поддръжка и съответни стъпки за поощряване на институционалното взаимоотношение подсигуряват следващи позитивни промени и в настройките, и в дейностите на обществото “, разяснява пред БГНЕС резултатите Калина Крумова, шеф на Институт за политика.

Институт за политика е неправителствена организация, която работи в тясно съдействие с Българска академия на науките и с водещите политически сили в България както ръководещи, по този начин и съпротива, чиито партийни фрагменти се образоват в него.

Една от главните цели, които си слага Институт за политика е работата в Република Македония и останалите страни от Западните Балкани. Първата стъпка в тази посока към този момент е реалност. Това е интернационалното образование в македонския град Струмица, в което вземат участие доста локални политици. На кръглата маса „ Балкани “ специфичен посетител и преподавател ще бъде министър-председателят Зоран Заев.

„ Топлото посрещане и присъединяване на локалните политици в нашата кръгла маса е гаранция за скорошно разрастване на активността на Институт за политика в района “, съобщи още Калина Крумова. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР