Българите с ваканционен имот на Беломорието са вече няколко десетки

...
Българите с ваканционен имот на Беломорието са вече няколко десетки
Коментари Харесай

Внимание! Мамят ни с имоти в Гърция по нагла схема

Българите с ваканционен парцел на Беломорието са към този момент няколко десетки хиляди

 

Мамят българи с парцели в Гърция. За това сигнализира пред „ Телеграф “ юрист Мартина Георгиева, през която минават огромна част от покупко-продажбите с недвижимости на нашенци в южната ни съседка. 

Желанието на купувачите е да добият парцел, който да употребяват персонално, поради изключителната непосредственост – дистанцията до София е единствено 300 км, а пък продължителността на сезона е най-малко 5 месеца, от май до октомври, което е непостижимо за Черноморието, изключително за северната част.

Другата алтернатива е даването на парцелите чартърен за нощувки, като там растежът на цените също е чувствителен през последните 3-4 години, без значение от пандемичната рецесия.
Предпочитани
Статистиката не дава съответни данни, само че съгласно брокери и медиатори, които обслужват този пазар, българите с ваканционен парцел на Беломорието са към този момент няколко десетки хиляди. Най-предпочитани са регионите сред Неа Перамос, западно от Кавала, през към този момент паметното Офринио, известно повече измежду локалните като Тузла, околните Аспровалта, Неа Врасна и нататък към крайбрежието на Халкидики, както и зоната южно от Солун. 

Офринио се намира напълно покрай вливането на река Струма в Бяло море. Мястото е извънредно картинно и през последните десетина години суперпопулярно измежду нашенците.

Преди време селцето е по-скоро вилна зона за хората от околните градове Серес и Драма, сега се трансформира в огромен курорт с дълга пясъчна линия и доста заведения за хранене, питейни заведения и магазини. Българите са преобладаваща група там и като купувачи, и като вложители, и като туристи.
Цената
Средната цена, която множеството нашенци са подготвени да влагат, варира много, като тези с по-малки приходи избират нещо на цена сред 50-100 хиляди евро, само че това са към този момент относително малко пари и за тях не може да се купи къща, а по-скоро дребен апартамент. На тази цена е допустимо да се откри селски парцел във вътрешността.

Цените през последните години бележат стръмен растеж в цяла Гърция, като резултат от рекордни туристически години. Според статистическата работа на страната ЕЛСТАТ цените са скочили със приблизително 35-40 на 100 за интервала, като рекордните скокове са точно в региона на Солун, както и Атика, където покачването е близо 47 на 100.

Цените на новото строителство по крайбрежните зони към този момент надвишават 2000 евро на квадратен метър, изключително в регионите на Каликратия, Созополи и Неа Муданя. Подобна е обстановката и по ръкавите Касандра и Ситония, изключително в желаните Никити и плажовете към Вурвуру.
Рискове
Покупката на парцел обаче крие и много опасности най-много поради нечестни практики и непознаване на особеностите на пазара и законодателството.

Има опасности и от покупки на зелено, изключително на фона на непрестанно покачващите се цени.

Добрата вест за купувачите е и удължаването на мораториума върху Данък добавена стойност при строителството на нови жилищни здания. Той трябваше да изтече до края на годината, само че страната реши да продължи действието с още една година, като концепцията е да се спре стремглавият ценови скок.
Винаги търсете експерт
Дългогодишният юрист и специалист по имотни покупко-продажби в Солун, българката Мартина Георгиева, предизвестява за крайъгълните камъни и заплахите. Тя предлага да се обърне изключително внимание на покупко-продажбите в регионите, където няма електронен кадастър.

Там са сложни инспекциите за вещни тежести, а след това и съвсем невероятно регистриране на договорката в регистъра.

Георгиева предлага и купувачите наложително да наемат движимост заможен експерт, да не се доверяват на инцидентни счетоводители, които не познават данъчно задължени лица въпреки това, каквито се явяват българите там. 

Проверката на документите при строителен инженер е наложителна. Всички тези стъпки са нужни, тъй като в последно време се вижда и растеж на измамите и начисляване на непотребни разноски, споделя още юрист Георгиева.
Сделката от време на време лишава до 2 години
Вписването на контракт за покупко-продажба на парцел в Гърция може да отнеме според от съответната ипотека или работа по кадастъра сред 10 дни и две години и половина.

Според нотариуси според от това в кой регион на страната се правят покупко-продажбите времето за завършване може да се проточва безпределно. 

Операторите на пазара на парцели споделят, че това е продължителен минус в работата на пазара на недвижими парцели, който основава доста съществени проблеми при покупко-продажбите, изключително в случай че са с банкови заеми, предизвестява Лена Контогеоргу, вицепрезидент на Асоциацията на нотариусите в Атина.

Друг фактор е претрупването на адвокатските фирми с чакащи за регистриране документи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР