Българите най-често са били изложени на дезинформация и фалшиви новини.

...
Българите най-често са били изложени на дезинформация и фалшиви новини.
Коментари Харесай

Евробарометър: Българите най-често са изложени на дезинформация и фалшиви новини

Българите най-често са били изложени на дезинформация и подправени вести. Това демонстрира, което хвърля взор върху медийните привички, доверието в другите медийни източници, както и отношението към дезинформацията.

То демонстрира, че усещанията на европейските жители са повлияни от това, което виждат, чуват и четат в разнообразни медии.

За три четвърти от интервюираните (75%)телевизията господства като главен източник на информация. За България този % доближава 86. Като цяло европейците имат най-високо доверие в публичните медии (49%), следвани от печата (39% )и частните телевизионни канали и радиостанции (27%), демонстрира изследването.

За България тези проценти са под междинните за Европейския съюз, за сметка на информация получавана от другари (25% при приблизително 14% за ЕС), блогове и подкасти (23% при приблизително 11% за ЕС), видеоплатформи (19% при приблизително 11% за ЕС)иинфлуенсъри (7% при приблизително 5% за ЕС).

Информираност и запомняне на медийна информация

Проучването демонстрира, че европейците се интересуват най-вече от националните политически тематики (посочени от 50% от анкетираните). По-малък е ползата към европейските и интернационалните въпроси (46%), както и към локалните вести (47%).

72% от респондентите си спомнят, че наскоро са чели, видели или чували нещо за Европейския съюз, било то в пресата, по интернет, по малкия екран или по радиото.

57% наскоро са чели, видели или чули нещо за Европейския парламент.

Запомнянето на новините за Европейски Съюз варира сред 57% във Франция и 90% в Румъния.

Запомнянето на новините по отношение на Екологичен потенциал се движи сред 39% във Франция и 85% в Малта.

Медийни привички

С дял от 75% малкия екран господства като главен източник на вести, изключително за жителите над 55 години.

Следващи в класацията,на огромна отдалеченост от медийния водач, са онлайн новинарските платформи (43%), радиото (39%) и обществените медийни платформи и блогове (26%).

Печатът е на пето място, като един от всеки петима респонденти (21%) дефинира вестниците и списанията като главен източник на вести. В България едвам 13 на 100 от популацията чете вестници при приблизително 21% в Европейски Съюз. За това пък близо половината от българите (47%)всеки ден употребяват обществените медии при приблизително една четвърт за Европейски Съюз (26%).

По-младите са доста по-склонни да употребяват обществени медийни платформи и блогове за достъп до вести (46% от 15- 24-годишните по отношение на 15% от хората над 55 години).

Въпреки че обичайните източници на вести, изключително малкия екран, са значими, 88% от интервюираните получават най-малко някои онлайн вести посредством смарт телефон, компютър или преносим компютър.

43% от респондентите употребяват уеб страницата на източника на вести (например уеб страница на вестник) за достъп до вести онлайн, а 31% четат публикации или изявления, които се появяват в техните онлайн обществени мрежи.

Достъпът до новинарски изявления посредством обществените мрежи е още по-голям за младежите (43% от лицата на възраст 15- 24 години по отношение на 24% от респондентите над 55 години).

Плащането за новинарско наличие онлайн към момента е по-скоро изключение , защото 70% от хората, които имат достъп до вести онлайн, биха употребявали единствено гратис новинарско наличие или новинарски услуги онлайн.

Медийни източници с най-голямо доверие

Гражданите се доверяват на обичайните електронни и печатни медии, в това число на тяхното онлайн наличие, повече в сравнение с онлайн новинарските платформи и каналите на обществените медии.

Независимо дали става дума за техния „ главен канал “ или за онлайн версиите им, 49% от респондентите чакат публичните малките екрани и радиостанции да показват достоверни вести, следвани от печата, посочен от 39% от интервюираните.

От своя страна частните малките екрани и радиостанции са маркирани като благонадежден медиен източник от 27%. Полша се откроява като единствената страна, в която частните малките екрани и радиостанции са най-надеждният източник на вести.

Още по-радикално е отношението към обичайните новинарски източници като цяло на респондентите в Унгария , където за най-достоверен източник се считат „ хора и другарски групи, следвани в обществените медии “.

Значението на доверието също излиза на напред във времето, когато интервюираните би трябвало да посочат какво би ги предиздвикало да отворят новинарска публикация онлайн. Докато 54% са стимулирани от това дали заглавието ги интересува, за 37% е значимо да имат доверие на новинарския канал, публикуващ новинарската публикация.

Дезинформация и подправени вести

Над една четвърт от интервюираните (28%) считат, че през последните седем дни доста постоянно или постоянно са били изложени на дезинформация и подправени вести.

Респондентите в България като цяло са най-склонни да дават отговор, че постоянно са били изложени на дезинформация и подправени вести през последните седем дни - 55% от тях считат, че това им се случва „ доста постоянно “ или „ постоянно “.

Най-малко склонни да настояват това са жителите на Нидерландия. Едва 3% считат, че „ доста постоянно “ се сблъскват с дезинформация, а за 9% това се случва „ постоянно “.

По-голямата част от интервюираните се усещат уверени, че могат да разпознаят дезинформацията и подправените новини- 12% са „ доста уверени “, а 52% - „ до известна степен уверени “. Нивото на убеденост при разграничаването сред същински и подправени вести понижава с възрастта и се усилва с просветителното ниво.

Проучването

Експресното изследване на Евробарометър е извършено от „ Ипсос Юръпиън Пъблик Афеърс “(Ipsos European Public Affairs). Международната компания за социологически изследвания е интервюирала представителна извадка от жители на Европейски Съюз на възраст 15 и повече години във всяка от 27-те държави- членки на Европейския съюз.

Проучването е направено в интервала сред 26 април и 11 май 2022 година посредством 52 347 изявленията през уеб основана компютърна технология за интервюиране (CAWI), като са били употребявани онлайн панели на Ipsos и неговата партньорска мрежа.

Резултатите от прочуването в Европейски Съюз са статистически претеглени по отношение на броя на популацията във всяка страна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР