Българите избраха 49 Народно събрание. Първите две политически партии са

...
Българите избраха 49 Народно събрание. Първите две политически партии са
Коментари Харесай

Екзитпол: ГЕРБ и ПП изравнени

Българите избраха 49 Народно заседание. Първите две политически партии са с извънредно близки данни. Това демонстрират данните от екзитполовете.

ПП-ДБ – 26,9% ; ГЕРБ-СДС – 26,7%; Движение за права и свободи – 12,4% ; „ Възраждане “ – 12,9 % ; Българска социалистическа партия – 10,5% ; „ ИТН “ – 3,9%

ПП-ДБ – 25,3% ; ГЕРБ-СДС – 24,7 %; Движение за права и свободи – 13,1% ; „ Възраждане “ – 14,2% ; Българска социалистическа партия – 9,9% ; „ ИТН “ – 4.0%

ПП-ДБ- 26,4%;ГЕРБ-СДС – 25,5%; ДПС- 13,9%; " Възраждане " - 13,5%; БСП– 9,2%

ГЕРБ-СДС - 25,5%;ПП-ДБ- 24,5%; ДПС- 14,2%; " Възраждане " - 13,8%; БСП- 10,1%; " ИТН " - 4%

Президентът Румен Радев съобщи, че най-важното през днешния ден е да се гласоподава. Той чака разсъдъкът и правилата да надделеят в българската политика, която да сложи преди всичко ползите да жителите и бъдещето на страната. „ От изборната интензивност зависи и легитимността на идващия парламент и държавно управление, които ние чакаме да взимат значими решения “, съобщи президентът.

Служебният министър председател Гълъб Донев също прикани жителите да гласоподават и да не се опасяват. „ Днес избираме тези, които ще ни съставляват в 49-ото Народно събрание, тези, от които ще зависи да сформират уравнението на страната, добави той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че сложното ще стартира след вота: „ По-трудно ще е на следващия ден и вдругиден, при тази галопираща инфлация, високи цени, и задължения, по левче от горната страна за бензин и нафта, стотици проценти за газ. Бих призовал всички да гласоподават, през днешния ден е елементарно от на следващия ден става мъчно “.

Според него единственият излаз е политиците да проявят мъдрост. „ При тази ужасна война в Украйна, това преразпределяне на света, ясно би трябвало да стоим при демократичния свят. Ако желаеме да правим гибелен атентат като народ, можем да отидем и за 6-ти път на избори и за десети… Винаги съм казвал кое е положително за България – да има постоянно държавно управление “, акцентира Борисов.

Съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков е дал своя вот за естествен европейски живот, където няма избавител и нещата зависят от всеки един от нас.

„ Гласувах с машина, не желая двете ми дъщери да вървят да учат в чужбина, а желая третата ми дъщеричка да се върне в България да учи и да работи. Искам като пътувам из Европа да не се усещаме българите като второкласен хора “, сподели той.

Съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов съобщи, че през днешния ден е прелестен ден да тласнем страната напред и към развиване. „ Ако хоризонтът е хоризонтът на здравия разсъдък, би трябвало да сме там, в случай че хоризонтът още веднъж бъде на персонални връзки и упоритости, кой знае какво може да се случи. Трябва да се прояви отговорност и ще създадем всичко допустимо да се сформира държавно управление “, счита той.

За водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ дневният ред на жителите би трябвало да бъде дневен ред и на политиците. „ Гласувах с разсъдък, отговорност и в разговор, политиците да вземат решение проблемите на хората, да излезем от тази политическа рецесия, тъй като преди да излезем от тази рецесия, нито една от другите рецесии икономическа, здравна енергийна няма по какъв начин да бъдат решени “, сподели той.

Председателят на „ Възраждане “ Костадин Костадинов съобщи, че няма да откаже поддръжката на който и да било, който реши да поддържа държавно управление на „ Възраждане “.

Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова сложи акцент върху обществената тема. „ Гласувах за по-високи приходи и по-ниски цени, за отбрана на българско родно произвеждане, за поддръжка на българското семейство, за отбрана на децата от джендър идеологията, за постоянна страна, сподели тя.

Избирателната интензивност се движи над 30%. Към 19.00 часа съгласно данните на „ Алфа рисърч “ изборната интензивност е 35,9%. Тя е по-висока от тази на предходните избори, когато са дали своят вот 34,5%.

105 хиляди българи са упражнили правото си на глас към 15.00 часа в чужбина, заяви Министерството на външните работи. На предходните избори, на 2 октомври предходната година, към същия час са дали своят вот 97 хиляди наши сънародници.

Изборният ден протича обикновено. Към момента няма регистрирани съществени нарушавания на публичния ред, оповестиха от Министерство на вътрешните работи. Според систематизираните данни, към 15 часа през днешния ден са получени общо 691 сигнала за нарушение на изборното законодателство и политическите права на жителите. Образувани са общо 138 наказателни производства, от тях 135 по член 167 – 169 г от Наказателен кодекс, от които 34 бързи производства.

В петите парламентарни избори за последните две години вземат участие 14 политически партии и 7 обединения. Броят на претендентите за народни представители, които ще се борят за 240-местния ни парламент, са 4 566, от които 1 341 дами и 3 225 мъже. В два региона са регистрирани 1 035 претенденти.

Общо 6 594 593 души имат право на глас. В изборния ден, обаче, членовете на СИК имат право да дописват гласоподаватели в изборните описи.

Разкрити са общо 12 891 секции в страната и отвън страната. Секциите с машинно в страната са 9 366, а в чужбина 245. В разкритите секции зад граница няма да има видеонаблюдение.

216 секции са разкрити в болнични заведения и други обществени заведения, 302 са преносимите секции, а в местата за задържане секциите са 19.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР