Българите избират нов парламент за четвърти път в рамките на

...
Българите избират нов парламент за четвърти път в рамките на
Коментари Харесай

Избираме нов парламент за четвърти път в рамките на година и половина

Българите избират нов парламент за четвърти път в границите на година и половина. У нас изборният ден стартира в 7:00 часа и ще завърши в 20:00 часа, не по-късно от 21:00 часа, в случай че пред секцията има негласували гласоподаватели. За секциите отвън България гласуването стартира в 7:00 часа и завършва в 20:00 часа, надлежно в 21:00 часа локално време.

Първи отвориха секциите в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия – 21:00 часа българско време (7:00 часа на 2 октомври локално време). Изборният ден там е започнал обикновено, съобщиха за Българска телеграфна агенция от екипа на изборната секция в Окланд.  Първият, дал своя вот в изборната секция в Окланд, е българин, който от 19 години живее на острова. 

Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще завърши най-късно в Сан Франциско и Калифорния, Съединени американски щати – в 6:00 часа българско време в понеделник - 3 октомври.

В страната са разкрити 11 636 секции, без преносимите урни. 9369 са секциите с машини за гласоподаване. В 2785 секции ще се гласоподава с хартиени бюлетини. Броят на машините за страната е 10 474, по данни на Централната изборна комисия (ЦИК). 

В чужбина ще се гласува в 755 секции в 62 страни. В 300 секции ще се гласоподава машинно - в 238 ще има по две машини, в 62 секции - по една машина, като за това са изпратени 538 устройства, по информация на Министерство на външните работи. В 454 секции ще се гласоподава на хартия.

Общо за страната и чужбина ще бъдат употребявани 11 013 машини. Разпечатани са 7 963 400 бюлетини, 710 хиляди са изпратени отвън България.

За 240-те места в Народното събрание претенденти са 1954 дами и 4670 мъже. Регистрираните претенденти в две листи са 1296, по данни на ЦИК.

Броят на избирателите по изборни описи е 6 602 990 души. 

Избираме сред 28 политически обединения - 22 партии и 6 обединения. От Инициативни комитети са издигнати единствено двама самостоятелни претенденти – Луна Йорданова Йорданова в 25 МИР- София и Цветан Христов Атанасов в 3 МИР Варна. 

Това са четвъртите избори за народни представители за година и половина и трети предварителни. След постоянния избор на 4 април 2021 година и невъзможността да се стигне до политически консенсус и образуване на парламентарно болшинство, което да излъчи държавно управление, бяха планувани нови, предварителни избори на 11 юли. Тогава обстановката още веднъж се повтори, след което през ноември 2021 година се организираха парламентарни избори. През декември 2021 година в Народното събрание беше реализиран политически консенсус и беше излъчено държавно управление - до края на юни 2022 година, когато то беше свалено с избор на съмнение. Това докара до насрочването на изключителните парламентарни избори на 2 октомври.

Партиите и обединенията, както и номерата, с които ще се явят на вота през октомври, са: 

1. Политическа партия „ Движение за права и свободи “

2. Политическа партия „ Български съюз за директна народна власт “ (БСДД)

3. Политическа партия " Българско национално обединяване - БНО "

4. Политическа партия „ Национално придвижване „ Единство “

5. Политическа партия " ВМРО-Българско национално придвижване "

6. КП „ Справедлива България “

7. Политическа партия „ Пряка народна власт “

8. НФСБ

9. КП „ Продължаваме Промяната “

10. Политическа партия МИР

11. Политическа партия „ Консервативно обединяване на десницата – КОД “

12. Политическа партия " БТР-България на труда и разсъдъка "

13. Политическа партия " Коалиция за теб България "

14. Политическа партия „ Възраждане “

15.КП „ Български напредък “

16. Политическа партия „ Български народен съюз – НД “

17. Политическа партия „ Изправи се, България “

18. Политическа партия " Движение на непартийните претенденти "

19. Политическа партия " ИТН "

20. Политическа партия „ Глас национален “

22. Политическа партия „ Правото “

23. Политическа партия „ Народна партия истината и единствено истината “

24. КП " ГЕРБ-СДС "

25. КП „ Демократична България – обединяване “

26.  ПП „ Българска социалдемокрация – Евролевица “

27. Политическа партия „ Атака “

28. КП " Българска социалистическа партия за България "

29. Политическа партия „ Русофили за възобновление на Отечеството “

Тъй като " Единна национална партия ", мандатоносител на „ Ние идваме “, не е записала нито една кандидатдепутатска листа в многомандатните изборни региони в страната, името на партията, както и номерът ѝ - 21, въпреки и изтеглен в жребия на ЦИК, няма да попадат в бюлетината. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР