Българите биха загубили, ако се присъедини към еврозоната, въвеждането му

...
Българите биха загубили, ако се присъедини към еврозоната, въвеждането му
Коментари Харесай

Професор Стив Ханке: Въвеждане на еврото в България само след референдум

Българите биха изгубили, в случай че се причисли към еврозоната, въвеждането му би трябвало да стане след открита полемика и най-много след референдум , съобщи проф. Стив Ханке, считан за бащата на валутния ръб у нас и освен у нас, само че и в други европейски страни, както и стопански консултант на някогашния президент Петър Стоянов. Интервю с него бе излъчено по bTV.

Според него приемането на еврото в България е политическо решение и той не харесва метода, по който тази тематика се разисква. Според него това е остарелият метод на държавното управление на Борисов, което се опитваше да го направи скрито от обществото.

Според специалиста няма стопански разбор на изгодите и на цената , която би трябвало да заплати обществото и стопанската система, нужен е разбор на Българска народна банка и на Министерството на финансите, както и от български и непознати специалисти.

" Отървете се от тайните. Трябва да има серия от проучвания, да се приказва и да има публичен спор, както и да има референдум , ", предложи Стив Ханке и сподели няколко пъти, че би трябвало " да позволим слънцето да огрее тематиката ".

" Защо бихте желали да измененията системата на валутния ръб, която работи доста добре. Защо да го изоставяте и по какъв начин тъкмо ще се случи преходът. Какво стана с други страни във валутен ръб, които одобриха еврото. Литва и Естония са страните с най-високи равнища в еврозоната - в Литва е 16%, а в Естония - 15%. А на европейска база инфлацията е единствено 10,5%, уточни още проф. Ханке, който и различен път се е изказвал срещу еврозоната . " Предупредих Естония, какво ще стане, в случай че одобри еврото и ето какво се случи. "
 Проф. Стив Ханке: България ще последва Гърция, в случай че одобри еврото
Проф. Стив Ханке: България ще последва Гърция, в случай че одобри еврото

Съдебната ви система е корумпирана

Според него рискът от нараснала инфлация и увеличение на корупцията доста по-голям , в случай че приемем еврото и изоставим валутния ръб. " Дали българската общност поддържа това? Не. Около 60-70% от българите не желаят да се откажат от валутния ръб. Политически е доста непопулярно в България да се направи това. " Ханке също по този начин е безапелационен, че България не дава отговор на критериите за влизане в еврозоната.

" Защо бързате? Цялата концепция е полуда . ", твърди икономистът.

" Ако прочетете деликатно контракта за участие в Европейски Съюз, вашето обвързване е вероятно да се присъедините към еврото, само че не се показва по кое време. ". Стив Ханке, сподели, че това може да стане след години, " дори след век " и пита по какъв начин биха се развили нещата, в случай че България е част от еврозоната и тя се разпадне.
 Извънреден експертен съвет разиска еврото и антикризисните ограничения
Извънреден експертен съвет разиска еврото и антикризисните ограничения

Престои ограниченията да бъдат разисквани по групи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР