Българинът се вълнува от скока на цените, а управляващите не

...
Българинът се вълнува от скока на цените, а управляващите не
Коментари Харесай

Съботен удар по Кирил Петков: Иде нов кабинет, българите говорят за цени, а властта за всичко друго

Българинът се вълнува от скока на цените, а ръководещите не приказват за този проблем. Това може да скъса връзката сред жителите и властта. Увеличаването на цените води до натрупването на обществено напрежение, което последователно ерозира публичната поддръжка за ръководството.

Дистанцията сред Румен Радев и Кирил Петков ще настъпи, когато това държавно управление стартира да натрупа негативи.

Това Народно заседание разполага с политическия капацитет да роди и друга власт, друга от това парламентарно болшинство сега. Вие ще питате по какъв начин би могло да наподобява това, аз ще ви отговоря с едно име – Любен Беров.

Това съобщи в изявление за БГНЕС политологът от „ Тренд “ Димитър Ганев.

Според него единствено на пръв взор държавното управление на премиера Кирил Петков и подкрепящата го коалиция наподобяват нежни и нестабилни. В реалност структурата е доста по-стабилна.

От четирите колегата, които съставляват управническата коалиция, нито един от тях няма интерес от предварителни парламентарни избори. Общият интерес да няма избори държи крепко партиите в тази коалиция “, съобщи Ганев.

Двете съществени опозиционни партии – ГЕРБ и Движение за права и свободи – също нямат интерес от избори сега, тъй като те чакат да се натрупат по-големи проблеми и тогава да нападат властта.

Самата поддръжка за кабинета „ Петков “ е разграничена по-равно. Около 40% от всички запитани в изследването на „ Тренд “ през януари правят оценка позитивно работата му и съвсем толкоз са на противоположното мнение.

„ Електоратът на „ Продължаваме промяната “ стои доста твърдо зад кабинета, до момента в който този на съдружните сътрудници – Българска социалистическа партия, „ ИТН “ и „ Демократична България “ – са по-колебливи. Две трети от тях показват поддръжка към държавното управление, към 20% са колебаещи се. Това значи, че симпатизантите на другите партии не привиждат това като свое ръководство изцяло “, съобщи Димитър Ганев и добави: Кабинетът се употребява с тефлоново покритие или казано по различен метод той се намира в своя меден месец или месеци.

Според него при мощно отрицателен сюжет по-вероятен е нов кабинет в границите на този парламент, а не предварителни парламентарни избори.

„ Това Народно събрание разполага с политическия капацитет да роди и друга власт, друга от това парламентарно болшинство сега. Вие ще питате по какъв начин би могло да наподобява това, аз ще ви отговоря с едно име – Любен Беров “, сподели Ганев. При един подобен кабинет вид „ Беров “, който се употребява с необятна парламентарна поддръжка, тогава Движение за права и свободи може да стане част от ръководещото болшинство.

За пръв път от доста години българите показват единствено един-единствен проблем, който стърчи над всички останали.

„ Това е казусът с високите цени. Дори коронавирус пандемията вълнува българинът четири пъти по-малко. Това е предизвикателство, тъй като когато се опре до джоба на българина, това е и най-сериозният източник на обществено неодобрение. В този подтекст меденият месец в действителност може да се окаже единствено месец, а тефлоновото покритие може да бъде изчегъртано доста бързо поради скока на цените “, сподели Ганев.

Рискът пред ръководството е следният: всички хора приказват единствено за едно какъв брой са се вдигнали цените, а това, което се приказва от ръководещите е Украйна, зеленият документ за Народното събрание, районен съд Македония.

„ Получава се едно разминаване, хората приказват за едно, а ръководещите за друго. Това може да скъса връзката сред хората и ръководството. Хората могат да заявят, ние имаме един проблем, а вие говорите за друго. Тук желая да подчертая, че не споделям, че връзките с РСМ или рецесията с Украйна са дребен проблем. Казвам, че българинът се вълнува от друго, а не се приказва по тази тематика. На въпроса с какъв брой съгласно вас са нарастнали цените на стоките, 50% от пълнолетното население дават отговор: с 20%. Увеличаването на цените с 20% значи, че ти автоматизирано обедняваш с 20%. “, разяснява политологът от „ Тренд “.

Той предвижда вълна от обществено неодобрение, която за момента не се вижда с просто око.

„ То може да не излезе на улицата в този момент или след месец, само че може последователно да ерозира публичната поддръжка за ръководството. Когато стартира да изтънява, тогава от по-малък мотив може да се възпламени искра, от която да пламне неодобрение “, съобщи Ганев и добави, че не чертае черни сюжети, а алармира за явен проблем, за който не се приказва задоволително от ръководещите.

Димитър Ганев се спря и на някои от настоящите политически тематики. Той не счита, че поради нюансите в позицията на премиера Кирил Петков и президента Румен Радев по някои значими външнополитически въпроси, измежду които обстановката към Украйна, ще произтече спор. „ Не мисля, че това е източник на конфликтна обстановка, която може да взриви връзките сред президент и министър председател. Конфликтът сред двете институции – Президент и Министерски съвет – е предначертан на база на политическата логичност. Напрежение към този момент има сигурно. Редовният кабинет уволнява фрагменти, които са назначени от служебните държавни управления. Това няма по какъв начин да не основава напрежение “, сподели политологът.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР