Българинът отделя повече пари за колата си, отколкото за обзавеждане

...
Българинът отделя повече пари за колата си, отколкото за обзавеждане
Коментари Харесай

Българинът харчи повече за колата, отколкото за обзавеждане

Българинът отделя повече пари за колата си, в сравнение с за обзавеждане на домакинството. За автомобила отиват към 7,6 на 100 от общите си разходи /при приблизително за Европейски Съюз от 6,3 на сто/, до момента в който за поддръжката на семейството, покупка на уреди и обзавеждане едвам 5 на 100 от същите разноски /5,5 на 100 за ЕС/, сочат данни от разбор на Евростат. 

През 2016 година междинният общ разход на домакинство у нас е бил към 11 хиляди лв., съгласно данни на НСИ. За обзавеждане, поддържане на жилището /без консумативи като отопление и вода/ или пазаруване на различни уреди за дома - българското домакинство е отделяло приблизително по към 400 лева, а разходите средно на едно лице са били към 175 лв., цитира данните Българска телеграфна агенция. В същото време разноските за превоз на едно домакинство у нас са били над 700 лв. или за едно лице приблизително по към 320 лв.. 

Според данните на Национален статистически институт през предходната година съвсем 100 % от българите са имали в дома си телевизор, ледник или фризер, пералня или мобилен телефон. Малко над половината от сънародниците ни /52 процента/ са имали компютри плюс Интернет, а към 35 на 100 от семействата у нас са имали климатик.

Едва 50 % от семействата обаче са имали персонален автомобил. За него едно българско семейство е можело да си разреши да закупи приблизително по към 300 литра гориво годишно от общите си разноски, според статистиката, без да се броят разноските за поправки или обезпечаване на автомобила с различни застраховки.

През 2016 година семействата в Европейски Съюз са изразходвали 5,5 на 100 от общите си потребителски разноски за  " обзавеждане, домашен уреди и нормална поддръжка на семействата ". Това съставлява общ разход от над 443 милиарда евро, което подхожда на 3 на 100 от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз или 900 евро на гражданин на ЕС, демонстрира анализът на Евростат.

През 2016 година максимален дял от общите си разноски за обзавеждане, домашен уреди и поддръжка на домакинствата са отделяли семействата в Малта /7 процента/, Германия /6,8 процента/, Австрия /6,6 процента/, Литва /6,5 процента/, Белгия и Италия /по 6,2 процента/ и Словакия /6 процента/. В противоположния завършек на скалата, най-нисък е бил процентът за поддръжка на дома в Гърция - 2,8 на сто, Латвия - 4 на 100, Испания - 4,2 на 100, Ирландия и Кипър - по 4,3 на 100 и др. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР