Българинът от Босилеград, офицер от резерва на сръбските въоръжени сили

...
Българинът от Босилеград, офицер от резерва на сръбските въоръжени сили
Коментари Харесай

Ето кой е българинът, арестуван за шпионаж в Сърбия

Българинът от Босилеград, офицер от запаса на сръбските въоръжени сили и чиновник на Центъра за просвета в града, Любен Григоров, на 61 години, е бил задържан през вчерашния ден по съмнение за приключване на поверителна информация за обстановката във въоръжените ни сили към българската работа.

" Влизат в 5 часа сутринта у дома, още до момента в който всички са по пижами, и го арестуват " , описаха стреснатите българи в Босилеград, които добре познават Любен.

" Сега са избори в Сърбия и тия, които желаеме да ги махнем, си взимат техни ограничения " , настояват българите, чиито имена не загатваме от съображения за сигурност. Те самите се опасяват също от репресии, защото им се е случвало към този момент. Но толкоз съществени обвинявания към този момент никой не е получавал. Не знаят каква е тъкмо обстановката и се въздържат от повече мнения, до момента в който не се изяснят нещата.

Но пък са възмутени, че нощес нито една българска телевизия не е предала информацията, тъй като въпреки всичко става дума за българин.

Хората в Босилеград в действителност са доста комплицирани и уплашени, защото познават Любен като елементарен човек, татко на две деца, който си има главен бизнес в Центъра на културата, има и хранителен магазин в този град.

Сръбските медии пишат, че обвиненият е упрекнат в приключване на секретна военна информация към членове на задгранична организация, което може да аргументи нездравословни последствия за сигурността, защитата и военните ползи на страната. В допълнение към наказателната тъжба за разпит през вчерашния ден, той е бил заведен до Главния прокурор във Висшата прокуратура във Враня.

Арестът последвал продължаващата работа на БСК, ВБА, полицейското ръководство във Враня и Висшата прокуратура във Враня по този случай, а специалисти по сигурността позволяват, че ще последват още арести, пишат още медиите в Сърбия.

" Благодарение на сериозната работа на нашите служби и институции, по време на неотдавнашния арест на хърватския посланик Хървое Шнайдер цялата мрежа от негови сътрудници падна, тъй че е разумно да се чака, че същото ще се случи и с българската организация в Сърбия ", споделя Любан Каран, пенсиониран полковник от Conraobaveštajn.

Той напомня, че БСК е събрала безспорни доказателства, че Хървойе Шнайдер, до неотдавна първи секретар в хърватското посолство в Белград, се е свързвал със сръбски политици, предприемачи, публицисти, деятели от неправителствения бранш за шпионаж и рекрутиране. За нарушение на Виенската спогодба, която контролира дипломатическите консулски връзки, той е експулсиран, а 14 души, с които се е свързал, в последна сметка са разпитани.

Полковник Каран напомня още, че хърватските секрети служби не са спирали да работят нападателно от началото на 90-те години на предишния век

Полковник Любан Каран изяснява напрежението на разузнаването към Сърбия с геополитически катаклизми:

" След експлоадирането на арабско-израелската война е явно, че Украйна не може да бъде платформа за навлизане на изток и завземане на Русия. Тя ще бъде принудена да подпише помирение, а Алиансът търси платформа, върху която да концентрира силите си. Балканите биха били идеални, само че ги тормозят Сърбия и Република Сръбска, които са " изразители на зловредно съветско въздействие ", пишат още сръбски медии.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР