Българинът много държи на автомобила си и тази мярка ще

...
Българинът много държи на автомобила си и тази мярка ще
Коментари Харесай

Предлагат конфискация на автомобила на пияни или дрогирани шофьори

Българинът доста държи на автомобила си и тази мярка ще бъде доста мощна

"За да имаме дейна битка против водачите, които ръководят под влияние на опиати и алкохол, би трябвало да се даде законова опция за конфискуване на автомобила на такива водачи, или да им бъде краткотрайно лишен ", разяснява в изявление за Владимир Тодоров, основател и ръководител на Българската асоциация на потърпевши при произшествия.

Той добави, че от няколко години неговата организация насочва такова предложение към народните представители, само че няма резултат.

„ Въпрос на политическа воля е да се одобри такова законодателство “, добави Тодоров, само че уточни, че е песимистичен, че това ще се случи.

Българската асоциация на потърпевши при произшествия през днешния ден организира ден на отворени порти, взаимно с фондация „ Отворена длан “, в който специалисти дават безвъзмездна правна консултация на потърпевши при произшествия или техни близки.

Тодоров описа, че жителите са отправили своите запитвания персонално, по телефон и е-поща, като най-често ползата е към това какво се случва след пътен случай, какви са процедурите, въпроси към застраховката и други.

„ Българинът не е наясно с правата си като консуматор, пациент, застраховано лице и на никое място не се учи какво се случва след един пътен случай “, добави той. Експертът изясни, че след злополука пораждат най-много въпроси по отношение на здравното обслужване – какво покрива незабавната помощ, здравната каса. Появяват се обаче и въпроси, свързани с Пътна полиция, като това по кое време се издава констативен протокол, в какви периоди и какъв е неговият смисъл, както и въпроси за застраховките – какво покриват те, за кого се отнасят и какви са периодите за предявяване на искания.

Владимир Тодоров уточни, че цялата тази информация, за това какво се случва след злополука, е систематизирана и събрана в няколко брошури от асоциацията. Като добави, че има и безвъзмезден телефон 0700 17 112, на който всеки може да се обади и да потърси подпомагане.

В отговор на въпрос какви могат да са сполучливите ходове на институциите за понижаване на пътния травматизъм, Тодоров даде образец с Норвегия, където в петък и събота всички медии стартират да пускат клипове, в които жителите се приканват да се приберат с такси или по други метод, само че не и да карат, откакто са се забавлявали. Според него може да се ускори контролът пред питейните заведения у нас в петък и събота.

Тодоров означи още, че има пропуск в санкционната политика, като даде образец с Георги Семерджиев, упрекнат, че при злополука в София е предизвикал гибелта на две млади дами.

„ Каквото е трябвало да свърши „ Пътна полиция “, го е направила. Взета му е книжката, наложени са му санкции за 8000 лв., отнети са му 85 точки, свалени са му регистрационните номера – административно всичко е свършено “, сподели той. Отбеляза обаче, че има един законодателен пропуск, който от асоциацията оферират на народните представители да бъде позволен към този момент шест години – да се конфискува или да бъде краткотрайно лишен автомобилът на водачи, шофиращи под въздействието на алкохол или опиати.

„ Няма 100% гаранция, само че българинът, като логика на психиката, доста държи на автомобила си и тази мярка ще бъде доста мощна “, добави Тодоров.

Той уточни още, че има огромен проблем с медицинските и автотехническите експертизи, като означи, че специалистите са малко, нископлатени са и експертизите се бавят. „ Хората страдат от постепенно правораздаване не тъй като съдът се произнася постепенно “, сподели Тодоров и означи, че има области в страната с по двама правосъдни лекари, като, с цел да напишат мнение, се чака по повече от половин година и това е преди делото да влезе в съда.

„ Ако не се увеличи заплащането, няма да има интерес да има движимости лица. Това е интелектуален труд и експертизата е разковничето на едно дело “, добави Тодоров.

Експертът подчертава и на остарелите способи, с които се вършат огледи при пътни произшествия. По думите му има нови технологии, като 3D-скенери и компютърни симулации, които не могат да се вкарат, тъй като Наказателно-процесуалният кодекс не е изменен.

Според него допустима мярка за понижаване на злополуките е да има всеобщо камери за скорост по пътищата. По думите му не е обикновено на Автомагистрала „ Тракия “ да има на четири места стационарни камери, би трябвало да има на всеки пет километра, което незабавно ще понижи междинната скорост. Също по този начин Тодоров счита, че би трябвало да се вкара система за наказания на директните водачи, когато създадат нарушаване да заплатят санкцията си на границата. Той означи още, че би трябвало да се отстранят проблемите и от 70-те сериозни пътни сектора, където се случват непрекъснато произшествия и които са известни на държавните органи, само че те не подхващат дейности.

Във връзка с квалифицирания от бившето управление на Министерство на вътрешните работи законопроект за промени в Закона за придвижване по пътищата, който планува по-високи наказания за извършители и понижаване скоростта на придвижване по автомагистралите, Тодоров сподели, че мнението на асоциацията за плана е позитивно.

Едно от предложенията беше доста съществено – да не можеш да минеш механически обзор, в случай че не са ти платени санкциите. В момента, в случай че не си платил налога, не можеш да минеш обзор, само че в случай че имаш няколко хиляди лв. санкции, умерено минаваш, разяснява Тодоров и изрази вяра, в случай че има резистентен парламент, да стигне времето за тези промени в закона.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР